Ministri zemalja članica EU razmatraće predlog za smanjenje potražnje za električnom energijom

Evropska komisija pregovara sa dobavljačima o smanjenju cena gasa

EUVesti

30.9.2022 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija pregovara sa dobavljačima o smanjenju cena gasa Evropska komisija pregovara sa dobavljačima o smanjenju cena gasa
Evropska komisija (EK) pregovara s pouzdanim dobavljačima o smanjenju cena gasa koji se dostavlja gasovodima, a ukoliko to ne urodi plodom, moguće je ograničenje... Evropska komisija pregovara sa dobavljačima o smanjenju cena gasa

Evropska komisija (EK) pregovara s pouzdanim dobavljačima o smanjenju cena gasa koji se dostavlja gasovodima, a ukoliko to ne urodi plodom, moguće je ograničenje cene, saopštila je evropska komesarka za energiju Kadri Simson uoči vanrednog sastanka ministara energetike država članica Evropske unije, koji će se danas okupiti u Briselu.

Očekuje se da će ministri postići saglasnost u vezi sa predlogom za smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se snizile cene za potrošače i merama za raspodelu viška prihoda energetskog sektora u korist krajnjih kupaca.

EK predlaže obavezu smanjenja potrošnje električne energije za najmanje pet odsto tokom odabranih sati kada je opterećenje mreže najveće. Države članice moraće da utvrde deset odsto sati s najvišom očekivanom cenom, te da smanje potražnju u tom periodu, prenosi agencija Mina.

Kao drugu meru EK je predložila određivanje gornje granice prihoda za “inframarginalne” proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste gas za proizvodnju struje nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

Treća mera koju EK predlaže jeste privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u delatnostima u sektorima nafte, gasa, uglja i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Grupa država članica EU tražila je od EK da za predstojeći vanredni sastanak ministara energetike pripremi predlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cenu gasa. Pismo s takvim zahtevom do sada je potpisalo 15 država članica koje bi mogle osigurati većinu i usvojiti predlog.

Da bi predlog došao na dnevni red Evropskog saveta, mora ga predložiti Evropska komisija, što je izostalo.

EK je umesto toga pripremila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu na ministarskom sastanku.

U tom dokumentu navodi se da je mogućnost da Rusije preusmeri prodaju prirodnog gasa prema drugim tržištima, u slučaju da takav korak preduzme kao vid odmazde ukoliko EU uvede ograničenje cene ruskog gasa, “zanemarljiva”.

“Čvrsto verujem da je potrebno ograničenje cene ruskog gasa na nivou koji bi i dalje bio privlačan za njih da nastave izvoz u Evropu”, rekla je ona.

Ona je dodala da je spremna da predloži ograničenje cene gasa koji je namenjen za proizvodnju električne energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...