"ne bi trebalo da izazove probleme u vezi sa konkurencijom na tržištu"

Evropska komisija odobrila pripajanje Petrohemije Naftnoj industriji Srbije

Vesti

20.9.2022 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropska komisija odobrila pripajanje Petrohemije Naftnoj industriji Srbije Evropska komisija odobrila pripajanje Petrohemije Naftnoj industriji Srbije
Evropska komisija je u skladu sa Uredbom o spajanju EU odobrila pripajanje Petrohemije Pančevo (HIPP) Naftnoj industriji Srbije (NIS). U saopštenju Evropske komisije se... Evropska komisija odobrila pripajanje Petrohemije Naftnoj industriji Srbije

Evropska komisija je u skladu sa Uredbom o spajanju EU odobrila pripajanje Petrohemije Pančevo (HIPP) Naftnoj industriji Srbije (NIS).

U saopštenju Evropske komisije se objašnjava da je HIPP petrohemijska kompanija aktivna u proizvodnji i distribuciji proizvoda kao što su etilen, polietilen i sintetička guma, a da je NIS energetska kompanija.

Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije. Namera je analizirana u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja, dodaje se u saopštenju, prenose Novosti.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije nije se oglasila ovim povodom, piše Bloomberg Adria.

NIS je krajem 2021. godine povećao vlasnički udeo u HIPP-u sa tadašnjih 20,86 na 90 odsto akcija, uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Povećanje udela postignuto je kroz potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu, a dokument su potpisali predstavnici dve kompanije i ministarka privrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...