Rusi navode da bi proizvodnja polipropilena mogla dostići 200.000 tona godišnje

NIS će u Petrohemiju uložiti 150 miliona evra

Bolji posaoInvesticijeNovacSrbijaVesti

28.12.2021 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs

NIS će u Petrohemiju uložiti 150 miliona evra NIS će u Petrohemiju uložiti 150 miliona evra
„Prodajom Petrohemije ruskoj kompaniji NIS urađen je dobar posao, jer su na taj način sačuvana radna mesta za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje... NIS će u Petrohemiju uložiti 150 miliona evra

„Prodajom Petrohemije ruskoj kompaniji NIS urađen je dobar posao, jer su na taj način sačuvana radna mesta za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje sredstava iz budžeta zbog gubitaka koje je imala ta kompanija“, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Atanasković je istakla da se o privatizaciji Petrohemije govorilo dugo, kao i da je ta kompanija poslednjih nekoliko godina imala velike probleme i poslovno i finansijski.

Ona je ukazala na to da je Petrohemija, zbog lošeg poslovanja i bombardovanja 1999. godine, bila u velikim problemima i dodala da je 2017. godine pripremila plan da izbegne bankrot, prenosi Tanjug.

„Država je to preuzela na sebe, odradila je veliki posao. Deo je odrađen dokapitalizacijom u Petrohemiji, deo je otpisan prema poveriocima i Petrohemija je ‘stavljena na noge’, tako da može da radi stabilno i to je nama dalo elemenata da uđemo u strateško partnerstvo sa NIS“, rekla je Atansković.

Ističe da je Petrohemija štetila budžetu Srbije, jer je njeno loše poslovanje plaćalo celo stanovništvo.

Atanasković je navela da je NIS, prema ugovoru, u obavezi da uloži 150 miliona evra u narednih šest godina u izgradnju fabrike za proizvodnju poliprolilena i dodala da bi godišnja proizvodnja trebalo da iznosi oko 140.000 tona.

Navela je da su Rusi pominjali da bi ona mogla biti i oko 200.000 tona godišnje.

Na pitanje da li je procena od 150 milona evra za dokapitalizaciju bila dobra, s obzirom na tvrdnje pojedinih iz sindikata te kompanije da je njena cena 230 miliona evra, Atanasković odgovara da je procena vrednosti pred potpisivanje ugovora sa Rusima bila 129 miliona evra.

„Dokapitalizacija u iznosu od 150 miliona evra je odlična i zadovoljava da se napravi fabrika koja će dalje raditi i zapošljavati naše ljude i to će nešto što će donositi porast BDP Srbiji, kao i porez u budžet“, navela je Atanasković.

Kada je reč o snabdevanju struje za privredu, ministarka je rekla da cela vlada i predsednik republike rade na tome da bude dovoljno struje i gasa i za građane i za privredu.

Ocenila je da je energetski sektor Srbije mnogo stabilniji u odnosu na ostale zemlje u okruženju koje, kako navodi, imaju probleme sa strujom i ostalim energentima.

Na pitanje da li će krediti za privredu u predstojećem periodu biti skuplji, ministarka je navela da su krediti koje obezbeđuje Ministarstvo privrede veoma povoljni i da će se sa njima nastaviti i sledeće godine.

Atanasković je izrazila nadu da za novim setom mera iduće godine neće biti potrebe, da će kriza prestati i da će privreda početi da se oporavlja i raste.

HIP-PETROHEMIJA AD PANČEVO

Spoljnostarčevačka 82, 26101 PANČEVO, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
253.265.932,53 (2020)
Broj zaposlenih:
1325 (2020)

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.