Prolongirano preuzimanje pančevačkog giganta

Potpisivanje ugovora za Petrohemiju odloženo za januar

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacPoslovanjeSrbijaVesti

22.12.2021 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisivanje ugovora za Petrohemiju odloženo za januar Potpisivanje ugovora za Petrohemiju odloženo za januar
Naftna industrija Srbije (NIS), koji je u vlasništvu ruskog Gazprom Neft trebalo bi da preuzme Petrohemiju narednog meseca, jer je potpisivanje ugovora o strateškom... Potpisivanje ugovora za Petrohemiju odloženo za januar

Naftna industrija Srbije (NIS), koji je u vlasništvu ruskog Gazprom Neft trebalo bi da preuzme Petrohemiju narednog meseca, jer je potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu pomereno za januar 2022. godine.

Novica Kocić, predsednik sindikata Petrohemije kaže da su radnici nezvanično saznali da je vlada donela odluku da se za 30 dana produži potpisivanje ugovora, prenosi Politika.

„Zaključak o strateškom partnerstvu donesen je 18. novembra i ako od tog dana teče rok od 15 dana, to znači da je ugovor trebalo da bude potpisan oko 6. decembra. Pošto je prema našim saznanjima u međuvremenu doneta odluka da se potpisivanje prolongira za 30 dana, novi rok bi trebalo da bude 6. januar. Ne znamo kada su ti dokumenti prosleđeni strateškom partneru, jer od dana njihovog prijema teče rok, tako potpisivanje može da bude i neki dan kasnije“, navodi Kocić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči odlaska u Moskvu krajem prošlog meseca, rekao je da je sve dogovoreno da NIS preuzme Petrohemiju.

Po potpisivanju ugovora NIS bi trebalo da uplati 50 miliona evra i da kasnije uloži 150 miliona evra u izgradnju fabrike polipropilena. Ministarstvo privrede je u septembru objavilo javni poziv za strateškog partnera koji bi dokapitalizovao Petrohemiju i zauzvrat stekao vlasnički udeo od 90 odsto. NIS se jedini odazvao ovom pozivu.

Srpska strana je još 2008. godine, kada je prodala NIS pokušavala da u paketu proda i Petrohemiju. Od tada do danas ova naftna kompanija je viđena kao najpoželjniji kupac.

Na privatizaciju čeka još 65 preduzeća

Osim Petrohemije iz Pančeva koja je u finalnoj fazi prodaje, na privatizaciju čeka još 65 preduzeća. U toku su tenderi za Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda, Tehnohemiju iz Sremske Mitrovice, Krušik plastiku iz Osečine i Nedeljne novine iz Bačke Palanke.

Status preduzeća iz portfolija bivše Agencije za privatizaciju rešava se kroz postupak stečaja ili privatizacije. U revidiranoj fiskalnoj strategiji za naredne tri godine se navodi da je do oktobra 2021. proglašen stečaj za više od 310 preduzeća, dok je 68 privatizovano od kraja 2014. Oko 36.000 zaposlenih iz 357 firmi prihvatilo je socijalni program. Intenzivno se radi na pronalaženju rešenja za još 76 preduzeća sa gotovo 28.000 zaposlenih.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja, ciljevima finansijskih i javnih politika, kao i principima korporativnog upravljanja i nadzora u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

Za preduzeća koja čine strateške kompanije iz portfolija bivše Agencije za privatizaciju, rešenje se nalazi ili kroz privatizacione tendere, ili kroz stečaj. Za saobraćajno preduzeće Lasta AD Beograd izabran je privatizacioni savetnik još 2019, privodi se kraju postupak procene kapitala i postoje zainteresovani za privatizaciju.

Uz podršku Svetske banke definisan je akcioni plan za JP PEU Resavica, čije sprovođenje uključuje pronalaženje rešenja za zatvaranje ekonomski neodrživih rudnika i plan racionalizacije, uz mogućnost dobrovoljnog odlaska uz obezbeđena sredstva za socijalni program i novca za podršku poslovanju kako ne bi došlo do gomilanja docnji u plaćanjima, naročito prema EPS-u.

Za HIP Azotara je u septembru 2018. proglašen stečaj, a nakon nekoliko neuspelih licitacija firma je u maju ove godine prodata kompaniji Promist doo dok se za MSK Kikinda rešenje traži u pronalaženju strateških partnera ili investitora.

Za određeni broj preduzeća u državnom vlasništvu se traže strateški partneri ili drugi modeli privatizacije, odnosno sprovođenje unapred pripremljenih planova reorganizacije.

Na sajtu Ministarstva privrede navedeno je da je objava javnih poziva moguća tek za 12 preostalih firmi. Na spisku su Lasta, PIM Ivan Milutinović, MSK, Jat apartmani na Kopaoniku, izdavačke kuće Prosveta i Rad.

HIP-PETROHEMIJA AD PANČEVO

Spoljnostarčevačka 82, 26101 PANČEVO, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
253.265.932,53 (2020)
Broj zaposlenih:
1.325 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...