Širi se strah od novih zaključavanja

Akcije i nafta naglo gube vrednost

BerzaNovacSvetVesti

20.12.2021 18:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije i nafta naglo gube vrednost Akcije i nafta naglo gube vrednost
Vrednosti akcija i cene nafte naglo su pale zbog sve veće zabrinutosti za globalnu ekonomiju, jer je brzo širenje omikron varijante korona virusa podstaklo... Akcije i nafta naglo gube vrednost

Vrednosti akcija i cene nafte naglo su pale zbog sve veće zabrinutosti za globalnu ekonomiju, jer je brzo širenje omikron varijante korona virusa podstaklo vlade širom Evrope da ponovo uvedu ograničenja. Cene nafte srozale su se ispod 70 dolara za barel, dok je S&P500 oslabio za 1,8 odsto.

Nasdaq je izgubio dva procenta vrednosti tokom jutarnjeg trgovanja u Njujorku, prenosi FT. Strahovi izazvani pandemijom vratili su u prvi plan investitora zabrinutost, usled sve većeg broja slučajeva zaraze omikron virusom, ocenjuju analitičari.

Najteže su pogođene neke naftne i gasne kompanije u SAD, čije su akcije oslabile za više od četiri odsto. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) izgubila je do večeri (CET) više od 6,4 odsto vrednosti, dok je severnomorska nafta Brent pojeftinila za više od pet odsto, do cene od 69,89 dolara za barel, prema podacima OilPrice.

Holandija je u nedelju postala prva zemlja Evropske unije koja je ponovo ušla u karantin, zatvarajući barove, restorane i većinu manje važnih prodavnica do sredine januara. Nemačka vlada pooštrila je uslove putovanja, a vlada Velike Britanije nije isključila mogućnost uvođenja mera ograničenog kretanja.

Analitičari Deutsche Bank ocenjuju da je omikron jedan od najvećih problema tržišta u ovom trenutku, jer je „zamutio izglede na kraju godine“. Dok rastu šanse za uvođenje novih blokada, istovremeno se umanjuje obim božićne kupovine, što je loša kombinacija uticaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...