Neprijatna predviđanja za monetarnu uniju

Ekonomija evrozone tone u recesiju

EU

28.12.2022 13:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ekonomija evrozone tone u recesiju Ekonomija evrozone tone u recesiju
Ekonomija evrozone trebalo bi da se smanji sledeće godine jer visoka inflacija i potencijalna nestašica energije smanjuju proizvodnju i izazivaju preokret na tržištu rada,... Ekonomija evrozone tone u recesiju

Ekonomija evrozone trebalo bi da se smanji sledeće godine jer visoka inflacija i potencijalna nestašica energije smanjuju proizvodnju i izazivaju preokret na tržištu rada, ocenjuju stručnjaci.

Oko 90 odsto od 37 ekonomista koje je anketirao Financial Times navelo je da misli da je evrozona već u recesiji i većina predviđa da će bruto domaći proizvodi padati tokom cele sledeće godine.

„Tržište gasa u Evropi ostaje ključni rizik. Dodatni poremećaji u snabdevanju, ili posebno hladna zima, mogli bi da dovedu do ponovnih tenzija i ponovnog rasta cena, izazivajući još jednu rundu prilagođavanja i gušenja potražnje“, ocenjuju stručnjaci banke Morgan Stanley.

Međutim, ekonomisti procenjuju da je Evropa prošla najgoru energetsku krizu, koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu. Blaga jesen omogućila je da skladišta gasa budu popunjena skoro do punog kapaciteta.

Anketirani ekonomisti predviđaju da će privreda evrozone oslabiti oko 0,01 odsto u idućoj godini, dok Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB) najavljuju rast od 0,3 odnosno 0,5 procenata. Očekuje se da će inflacija u evrozoni ostati iznad ciljanih dva odsto još najmanje dve godine, kao da će cene porasti za nešto više od šest odsto sledeće godine i oko 2,7 odsto u 2024. godini.

Ekonomisti očekuju da će sledeće godine rast plata biti 4,4 odsto, za razliku od ECB koja je prognozirala rast za 5,2 odsto. Prema njihovim očekivanjima nezaposlenost u evrozoni će porasti sa rekordno niskih 6,5 odsto u oktobru na 7,1 odsto do kraja sledeće godine.

  • Iva

    29.12.2022 #1 Author

    Cene gore ,plate iste 20godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...