Godišnja inflacija u novembru 10,1 odsto u evrozoni, 11,1 odsto u EU

Inflacija usporava u EU i evrozoni

EU

16.12.2022 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija usporava u EU i evrozoni Inflacija usporava u EU i evrozoni
Godišnja stopa inflacije u evrozoni u novembru je iznosila je 10,1 odsto, što je za 0,5 procentnih poena niže od oktobarskih 10,6 odsto, objavio... Inflacija usporava u EU i evrozoni

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u novembru je iznosila je 10,1 odsto, što je za 0,5 procentnih poena niže od oktobarskih 10,6 odsto, objavio je danas Eurostat, uz podsećanje da je pre godinu dana stopa inflacije iznosila 4,9 odsto.

Kada je reč o Evropskoj uniji, godišnja inflacija u novembru bila je 11,1 odsto, što je pad u odnosu na 11,5 odsto, koliko je zabeleženo u oktobru, ističe se u saopštenju Eurostata, koji je naveo da je godinu dana ranije inflacija u EU bila 5,2 odsto.

Novembarski podaci govore da su najniže godišnje stope inflacije registrovane u Španiji (6,7 odsto), Francuskoj (7,1 odsto) i Malti (7,2 odsto), dok su najviše stope zabeležene u Mađarskoj (23,1 odsto), Letoniji (21,7 odsto), Estoniji i Litvaniji (obe 21,4 odsto).

U poređenju sa oktobarskim podacima, godišnja stopa inflacije opala je u šesnaest država članica EU, ostala stabilna u tri i porasla u osam.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije evrozone dali su energenti (+3,82 procenta poena, pp), zatim hrana, alkohol i duvan (+2,84 pp), usluge (+1,76 pp) i neenergetska industrijska dobra (+1,63 pp).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...