Pad najveće evropske privrede u poslednjem kvartalu 0,2 odsto

Nemačka ekonomija jednom nogom u recesiji

EU

30.1.2023 12:50 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nemačka ekonomija jednom nogom u recesiji Nemačka ekonomija jednom nogom u recesiji
Privreda Nemačke neočekivano se smanjila u četvrtom kvartalu prošle godine, pokazali su podaci koje je u ponedeljak objavio nacionalni Zavod za statistiku. To je... Nemačka ekonomija jednom nogom u recesiji

Privreda Nemačke neočekivano se smanjila u četvrtom kvartalu prošle godine, pokazali su podaci koje je u ponedeljak objavio nacionalni Zavod za statistiku. To je znak da najveća evropska ekonomija verovatno ulazi u recesiju koju su mnogi predvideli, ali će ona verovatno biti manje duboka nego što se strahovalo.

Nemačka ekonomija smanjila se za 0,2 odsto na kraju prošle godine, što je slabiji rezultat nego što je računato. Podaci koje je u ponedeljak objavio nemački Zavod za statistiku ne slažu se sa nedavnom procenom da je proizvodnja stagnirala u prethodnom kvartalu, prenosi Bloomberg.

U trećem kvartalu prošle godine, nemačka ekonomija je porasla za 0,5 odsto. Recesija koja se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije, postala je verovatnija, jer stručnjaci prognoziraju da će se ekonomija smanjiti i u prvom kvartalu tekuće godine, prenosi Reuters.

Zimski meseci su teški, iako manje teški nego što se očekivalo, ocenjuju analitičari. Oni ističu da i dalje nema znakova teškog kraha nemačke privrede, ali da je u izgledu blaga recesija. Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) naveo je u vladinom godišnjem ekonomskom izveštaju prošle nedelje da se se krizom sada može upravljati.

Vlada je procenila da bi ekonomska situacija trebalo da se popravi od proleća pa nadalje. Berlin je revidirao svoju prognozu BDP-a za 2023. godinu, predviđajući rast od 0,2 odsto u odnosu na jesenju prognozi pada od 0,4 odsto.

Nekoliko pokazatelja poslednjih nedelja ukazalo je na rastuće poverenje u Nemačku usled blage zime i dobro popunjenih skladišta prirodnog gasa. Veleprodajne cene robe pale su sa rekordno visokih nivoa, podgrevajući nadu da će inflacija popustiti ranije nego što se očekivalo.

  • Jovana24

    30.1.2023 #1 Author

    I opet bolje nego mi.

    Odgovori

  • Iva

    30.1.2023 #2 Author

    Za Nemačku nema zime

    Odgovori

  • Milisavka

    30.1.2023 #3 Author

    Ova priča se vuče već neko vreme, pa nikako da to zaista vidimo. A logično bi bilo da rat u Ukrajini najviše šteti najvećoj i najjačoj Evropskoj ekonomiji, naročito kada se zna kakve su sve važne poslove i ugovore imali sa samom Rusijom pre svega ovoga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...