cela situacija opterećuje potrošače koji manje kupuju

Rat u Ukrajini će ove godine nemačku privredu koštati 175 milijardi evra

BiznisEU

24.1.2023 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rat u Ukrajini će ove godine nemačku privredu koštati 175 milijardi evra Rat u Ukrajini će ove godine nemačku privredu koštati 175 milijardi evra
Nemačka privreda će ove godine zbog rata u Ukrajini pretrpeti gubitak od 175 milijardi evra, čime će se ukupni gubici u stvaranju nove vrednosti... Rat u Ukrajini će ove godine nemačku privredu koštati 175 milijardi evra

Nemačka privreda će ove godine zbog rata u Ukrajini pretrpeti gubitak od 175 milijardi evra, čime će se ukupni gubici u stvaranju nove vrednosti od početka pandemije korona virusa, a zatim i rata popeti na 595 milijardi evra, procena je Instituta nemačke privrede (IW).

Ekonomske posledice pandemije su posle tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za uticaj rata na nemačku privredu.

IW je izračunao da će ove godine gubici privrede zbog rata i svih sa njim povezanih ekonomskih problema iznositi 175 milijardi evra, ili preračunato 2.000 evra po stanovniku, prenosi Beta.

To realno odgovara približno 4,5 odsto nemačkog BDP. Za tu računicu izvršena je komparacija sadašnje situacije sa funkcionisanjem privrede u svetu bez rata, a samim tim i bez visoke cene energenata i uskih grla u globalnim lancima snabdevanja.   

I nemačka razvojna banka KfW strahuje da se nemačka privreda nalazi pred prekretnicom i da nemačko blagostanje posebno ugrožavaju nedostatak stručne radne snage i umereni rast produktivnosti.

Računica IW pokazuje da su Nemci već tokom protekle tri godine morali da se pomire sa znatnim rezovima u njihovo blagostanje. Već prve godine pandemije, 2020. godine, gubici privrede su zbog lokdauna dostigli 175 milijardi evra.

Foto: Freepik.com

Sledeće, 2021. godine zabeležen je novi gubitak u bruto domaćem proizvodu od 125 milijardi evra. U 2022. godini taj bi gubitak prema preliminarnim procenama trebalo da bude nešto manji od 120 milijardi evra.  

Ukupni gubici nemačke privrede od 2020. do kraja 2023. godine tako dostižu 595 milijardi evra. Prema oceni IW uzrok su tri jasno prepoznatljiva problema koji su rezultat krize.

Prvi je stabilnost snabdevanja energentima, zbog čega privrednici strahuju od nestašica ili poremećaja, i to posebno kad je reč o ključnoj infrastrukturi.

Uz to ide i visoka cena struje, gasa, ali i polufabrikata i sirovina, koja ugrožava konkurentnost. Stručnjaci iz IW ukazuju da se ne mogu sva ta poskupljenja proslediti kupcima, i da je zato posledica da mnoga preduzeća odustaju od planiranih investicija.

I konačno, cela ta situacija opterećuje i potrošače, zbog čega privatna domaćinstva manje kupuju, a svaka veća nabavka se, ako je moguće, odlaže za bolja vremena.

„Situacija je i dalje veoma krhka. Ta vanredna situacija će nas pratiti i narednih meseci i opterećivati blagostanje“, ocenio je ekonomista IW Mihael Gremling.

 • Ika

  24.1.2023 #1 Author

  sigurno su spremni cim toliko trose

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.1.2023 #2 Author

  Sami su sebe doveli da imaju ovolike gubitke…

  Odgovori

 • VOJKAN

  25.1.2023 #3 Author

  Ovo nije samo rat u Ukrajini, nego se održava na čitavu Evropu

  Odgovori

 • TATJANA

  26.1.2023 #4 Author

  Bas me ne zanima kako ce se izboriti sa onim što su s namerom napravili

  Odgovori

 • LEKi

  28.1.2023 #5 Author

  Kosta vec citavu Evropu ,i kriza se svuda oseca

  Odgovori

 • kaćica

  29.1.2023 #6 Author

  Dobro je kada nije i vise od toga

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.