Sadašnji porez na namirnice iznosi sedam odsto

Zbog visoke inflacije Nemačka razmatra smanjenje PDV na hranu

EUU fokusu

19.1.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zbog visoke inflacije Nemačka razmatra smanjenje PDV na hranu Zbog visoke inflacije Nemačka razmatra smanjenje PDV na hranu
U Nemačkoj se povela rasprava o smanjenju PDV-a na određene namirnice, s obzirom na veliku inflaciju. Porez na dodatu vrednost u toj zemlji uglavnom... Zbog visoke inflacije Nemačka razmatra smanjenje PDV na hranu

U Nemačkoj se povela rasprava o smanjenju PDV-a na određene namirnice, s obzirom na veliku inflaciju.

Porez na dodatu vrednost u toj zemlji uglavnom iznosi 19 odsto, ali je za hranu sedam odsto. Prošle godine su namirnice poskupele za 21 odsto, a inflacija je još visoka.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir (Cem Özdemir) je za ukidanje PDV-a na zdravu hranu, a Savezni zavod za životnu sredinu (UBA) i Savezno udruženje potrošača se zalažu za pojeftinjenje biljne hrane.

“Oslobađanje od PDV-a ili snižavanje cena za sedam odsto voća, povrća, proizvoda od žitarica i biljnih ulja moglo bi da donese domaćinstvima godišnju uštedu od oko četiri milijarde evra”, ocenjuje Dirk Mesner (Dirk Messner), šef UBA, piše Deutsche Welle, prenosi Blic.

Kako list navodi, procentualna ušteda za kućni budžet bila bi viša kod siromašnijih koji ionako troše veliki deo svog novca na hranu. No, u apsolutnom iznosu, bogatiji koji kupuju kvalitetniju, odnosno skuplju hranu uštedeli bi veće sume, jer troše i do duplo više novca na hranu. Pored finansijskog rasterećenja, niže cene pojedinih namirnica trebalo bi da utiču i na promenu navika u ishrani, odnosno manje mesa, više povrća.

Niže cene bi takođe mogle da pomognu onima koji se bave organskom hranom. Predsednik udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid (Joachim Rukvid) žali se da firme koja prodaju visokokvalitetne organske proizvode trenutno trpe zbog ogromnog pada prodaje.

Izvor: Unsplash.com

Mnogi farmeri su zato oprezniji kada je reč o prelasku na organsku proizvodnju. Međutim, sniženje PDV-a stiglo bi do novčanika jedino ako bi proizvođači hrane, čiji vlasnici spadaju u najbogatije Nemce, taj poklon države stvarno prebacili potrošačima, umesto da ga stave sebi u džep.

U drugoj polovini 2020. godine je zbog poskupljenja tokom pandemije već snižen PDV na šest meseci. Redovna stopa od 19 odsto snižena je na 16, a niža stopa od sedam snižena je na pet odsto, podseća nemački list.

Prema istraživanju Bundesbanke, 60 odsto smanjenja poreza prosleđeno je potrošačima. Istraživači sa minhenskog instituta IFO kažu da je u prehrambenom sektoru to bilo i do 80 odsto.

Međutim, tada je situacija bila drugačija, jer se smanjenje PDV-a nije odnosilo samo na hranu, nije bilo inflacije kao sada i znalo se da su poreske olakšice samo privremene.

Stručnjaci kažu da je teško predvideti efekat smanjenja PDV-a jer nema dovoljno iskustva, međutim ono što se može proceniti je koliko novca država gubi. Trenutno nametanje PDV-a od sedam odsto na namirnice donosi prihod od oko 15 milijardi evra godišnje.

Smanjenje PDV-a takođe bi uticalo i na relativno visoku inflaciju. Prema Saveznom zavodu za statistiku, hrana čini skoro deset odsto potrošačke korpe za kupovinu, pa bi mera mogla da smanji inflaciju za 0,6 do 0,7 odsto.

Deutsche Welle navodi, da su, dok se u Nemačkoj o tome još razgovara, druge zemlje već krenule u akciju. Tako su Poljska i Turska još 2022. smanjile PDV na hranu, uključujući i meso.

U Španiji je PDV na osnovne namirnice poput voća, povrća, hleba i mleka sasvim ukinut od početka ove godine. Mera se doduše ne odnosi na meso i ribu i važiće najpre pola godine.

Iako je ovo uzrokovalo pad cena, u prvoj nedelji januara španska organizacija za zaštitu potrošača FACUA prijavila je sedam maloprodajnih lanaca Nacionalnoj komisiji za konkurenciju, jer nisu primenile sniženje cena.

  • Tina

    21.1.2023 #1 Author

    Nemacka je uvek imala dobro ekonomiju. Brine o svojim gradjanima, posebno o siromasnoj kategoriji stanovnistva

    Odgovori

  • DUSA

    24.2.2024 #2 Author

    Kod nas moze samo da skace

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...