Podaci o uštedi energije na Starom kontinentu

Evropljani se manje greju ove zime

EUU fokusu

18.1.2023 13:37 Autor: Vladimir Jokanović 4

Evropljani se manje greju ove zime Evropljani se manje greju ove zime
Evropljani su ove zime smanjili grejanje, a neki su odložili njegovo uključenje za skoro mesec dana, pokazuju podaci očitavanja stotina hiljada pametnih termometara koje... Evropljani se manje greju ove zime

Evropljani su ove zime smanjili grejanje, a neki su odložili njegovo uključenje za skoro mesec dana, pokazuju podaci očitavanja stotina hiljada pametnih termometara koje je u domaćinstva širom Evrope ugradila minhenska kompanija Tado.

Domaćinstva su očigledno reagovala na pozive vlada da štede energiju usled energetske krize, prenosi Reuters. Preduzeća i domaćinstva sve češće koriste pametne termometre kako bi pratili potrošnju gasa. Pametni termometri su obavezni u novogradnji u Nemačkoj.

Javne ustanove u Nemačkoj smanjile su temperaturu u svojim kancelarijama na 19 stepeni Celzijusovih, a u pojedinim od njih osoblje je dobilo ćebad da se utopli dok sedi. Podešavanja grejanja stanova bila su u proseku za oko jedan stepen niža nego prethodnih godina.

Podaci kompanije Tado zasnovani su na očitavanju 340.000 pametnih termometara postavljenih širom Evrope. Podaci pokazuju regionalne varijacije, ali jasan trend. Holandska domaćinstva smanjila su ciljane temperature za 0,99 stepeni Celzijusovih u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, dok su Španci smanjili temperaturu za 0,29 stepeni.

U Velikoj Britaniji 79,6 odsto domova smanjilo je podešavanje temperature, dok je u Norveškoj taj procenat 47. Temperatura u Norveškoj smanjena je za 0,2 stepena na 20,8 stepeni Celzijusovih, a u Velikoj Britaniji za jedan stepen na 18,3 stepena.

Podaci su manje reprezentativni u zemljama istočne Evrope, gde su domaćinstva sa pametnim termostatima uglavnom bogatija od drugih. U Bugarskoj su potrošači smanjili temperaturu u proseku za 0,28 odsto. Nemačka kompanija ističe da oko 79 odsto potrošnje energije odlazi na grejanje i toplu vodu.

  • Dunja5

    18.1.2023 #1 Author

    Videcemo dokle tako…

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.1.2023 #2 Author

    Samo im ide u prilog toplije vreme,inace bi sedeli u hladnim stanovima…

    Odgovori

  • TATJANA

    19.1.2023 #3 Author

    Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama, a ne zato što su hteli sami da ustede

    Odgovori

  • Emilija

    19.1.2023 #4 Author

    Vreme ide u korist svakako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...