pad ekonomskog rasta na kraju godine bio kraći i manje izražen

Vlada Nemačke povećala prognozu BDP-a za ovu godinu

EUVesti

26.1.2023 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Nemačke povećala prognozu BDP-a za ovu godinu Vlada Nemačke povećala prognozu BDP-a za ovu godinu
Nemačka ekonomija bi ove godine trebalo da poraste za samo 0,2 odsto, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procenu, objavila je vlada u... Vlada Nemačke povećala prognozu BDP-a za ovu godinu

Nemačka ekonomija bi ove godine trebalo da poraste za samo 0,2 odsto, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procenu, objavila je vlada u svom godišnjem izveštaju.

Predviđanje je bolje od jesenje prognoze o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za celu ovu godinu, prenosi Mina.

Vlada je sredinom oktobra predvidela da će BDP pasti 0,4 odsto tokom ove godine, ali godišnji izveštaj navodi da je pad ekonomskog rasta na kraju godine bio kraći i manje izražen nego što se predviđalo u jesen.

Tome su doprinele državne subvencije ekonomiji i domaćinstvima te prilagođavanje cena energenata, uz smanjenje potrošnje gasa, navodi se u izveštaju.

Ipak, još postoje mnogi faktori stresa: ruska invazija na Ukrajinu i njene ekonomske posledice, slaba globalna privreda, kao i kontinuirano visoke cene energije i inflacija u poređenju s nivoima pre krize.

Nemačka inflacija je prošle godine iznosila 7,9 odsto, što je oštro više u odnosu na prethodne godine kao rezultat skoka cena energije i hrane.

Vlada očekuje da će se inflacija nastaviti tokom godine, ali po nižoj stopi. Predviđa se inflacija od šest odsto za celu godinu, pri čemu će državne mere za ograničavanje rasta cena energije doprineti nižoj stopi.

Nemačka centralna banka, Bundesbank, izdaje odvojene prognoze. Sredinom decembra predvidela je smanjenje BDP-a od 0,5 odsto za ovu godinu, nakon čega sledi povratak na rast.

Institut Ifo objavio je da je njegov indeks poslovne klime u budućnosti porastao na 90,2 boda u januaru u odnosu na 88,6 bodova u decembru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...