Prognoze kompanija za narednih šest meseci optimistične

Raste indeks poslovanja u Nemačkoj

BiznisBolji posaoEUPoslovanje

25.1.2023 16:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste indeks poslovanja u Nemačkoj Raste indeks poslovanja u Nemačkoj
Poslovanje u Nemačkoj se stabilizuje, navodi se u anketi koja ukazuje da se prva ekonomija Evropske unije oporavlja. Kako navode iz Ifo instituta, indeks... Raste indeks poslovanja u Nemačkoj

Poslovanje u Nemačkoj se stabilizuje, navodi se u anketi koja ukazuje da se prva ekonomija Evropske unije oporavlja.

Kako navode iz Ifo instituta, indeks poslovne klime za nemačku ekonomiju dostigao je 90,2 poena, što je u skladu sa očekivanjima ekonomista i predstavlja rast u odnosu na decembar, kada je očitavanje iznosilo 88,6, piše Financial Times.

Anketa he pokazala da kompanije, iako su manje zadovoljne trenutnom situacijom u poređenju sa prošlim mesecom, gaje optimizam kada je budućnost u pitanju.

Rast indeksa podstaknut je “manje pesimističnim prognozama” koje su kompanije davale kada je u pitanju njihovo poslovanje u narednih šest meseci, navode iz Ifo instituta.

Indikator poslovnih prognoza porastao je sa 83,2 u decembru na 86,4, odnosno iznad očekivanja ekonomista, koji su predviđali da će dostići nivo od 85.

Ranije u toku januara, državna savezna statistička agencija izvestila je da je ekonomija porasla za 1,9 odsto u 2022. godini, ali da će verovatno stagnirati u četvrtom tromesečju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...