Profitablinost snažno varira u različitim proizvodnim granama

Kineskoj industriji potrebni dodatni podsticaji

Svet

27.11.2023 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kineskoj industriji potrebni dodatni podsticaji Kineskoj industriji potrebni dodatni podsticaji
Dobit kineskih industrijskih firmi porasla je treći mesec zaredom u oktobru, iako znatno sporijim tempom, što ukazuje na to da je potrebna veća politička... Kineskoj industriji potrebni dodatni podsticaji

Dobit kineskih industrijskih firmi porasla je treći mesec zaredom u oktobru, iako znatno sporijim tempom, što ukazuje na to da je potrebna veća politička podrška Pekinga da bi se podstakao rast u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Rast dobiti od 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – nakon povećanja od 11,9 odsto u septembru i 17,2 odsto u avgustu – trebalo bi da izvrši pritisak na vlasti da produže dalju pomoć proizvođačima i u narednoj godini, piše Reuters.

Uprkos pomenutom skoku u avgustu i septembru, za prvih 10 meseci 2023. dobit je zapravo pala 7,8 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Kineska ekonomija se trudila da uspostavi snažan oporavak nakon pandemije virusa Covid-19 jer su nevolje na tržištu nekretnina, rizici od duga lokalnih vlasti, spor globalni rast i geopolitičke tenzije umanjili zamah.

Nalet mera podrške imao je samo skroman efekat, podižući pritisak na vlasti da uvedu dodatne podsticaje.

„Tri uzastopna meseca rasta dobiti sugerišu da su najgora vremena, kada je profitabilnost bila pritisnuta visokim ulaznim troškovima, prekomernim kapacitetima i slabom tražnjom, završena“, rekao je Sju Tiančen, viši ekonomista u Economist Intelligence Unitu.

„Međutim, volatilnost profita je znak da su preduzeća i dalje veoma osetljiva na ulazne troškove“, dodao je on. „Oštro usporavanje rasta profita na godišnjem nivou delimično je podstaknuto oporavkom cena energije.

I nove izvozne i uvozne porudžbine su se smanjile osmi uzastopni mesec u oktobru, prema zvaničnom indeksu menadžera nabavke (PMI). Ipak, industrijska proizvodnja je porasla za 4,6 odsto u oktobru, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, podstaknuta snažnom prodajom automobila i restorana.

Investiciona banka Goldman Sachs je u svojoj napomeni napisala da je „divergencija u profitu u različitim sektorima i firmama ostala značajna“.

Primera radi, dobit u kompanijama koje proizvode nameštaj pala je za 11,8 odsto u prvih 10 meseci 2023. godine, dok su u isto vreme proizvođači elektronike zabeležili rast dobiti za 20,8 odsto.

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #1 Author

    Pa ne mogu sve grane privrede da ostvaruju dobit u isto vreme…

    Odgovori

  • tamara71

    27.11.2023 #2 Author

    Uskoro i ostatku sveta…

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #3 Author

    Jedino radnika Kinezi imaju više, sad će i njih da izvoze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...