Istraživanje portala Biznis.rs: tržišta nekretnina Srbije i EU (2)

U evrozoni padaju cene kuća i stanova, a rastu kirije

AnalizaEUIzdvajamoNekretninePoslovanje

26.11.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 19

U evrozoni padaju cene kuća i stanova, a rastu kirije U evrozoni padaju cene kuća i stanova, a rastu kirije
Cene stambenih nekretnina u evrozoni pale su za 1,7 odsto u drugom kvartalu 2023. u odnosu na isti period prošle godine, a u padu... U evrozoni padaju cene kuća i stanova, a rastu kirije

Cene stambenih nekretnina u evrozoni pale su za 1,7 odsto u drugom kvartalu 2023. u odnosu na isti period prošle godine, a u padu je i tražnja za stambenim kreditima, dok se u septembru beleži rekordan rast cena zakupa, i to za 2,7 odsto međugodišnje, objavila je Evropska centralna banka (ECB) u okviru novembarskog Izveštaja o finansijskoj stabilnosti (Financial Stability Review).

Ključni razlozi za hlađenje tržišta nekretnina u evrozoni leže u efektima zaoštravanja monetarne politike, pooštravanju kreditnih politika poslovnih banaka, kao i smanjenom tražnjom kod domaćinstava, stoji u analizi ECB, koja upozorava na negativna kretanja i na tržištu komercijalnih nekretnina.

Iako je dinamika cena stambenih nekretnina u evrozoni tek nedavno postala negativna, cene kvadrata su počele da opadaju u nekim zemljama još u drugoj polovini prošle godine, podseća se u istraživanju, uz napomenu da je tempo pada cena stambenih nekretnina usporen poslednjih meseci.

Više kamatne stope na stambene kredite verovatno će dovesti do daljeg pritiska na smanjenje cena kuća, jer one umanjuju tražnju za novim hipotekarnim pozajmicama, dok bi kapacitet za servisiranje duga domaćinstava koja otplaćuju stambene kredite mogao biti umanjen“, upozorava ECB.

Izvor: ECB Financial Stability Review, Novembar 2023.

Dvocifreni rast kirija širom EU

Sa druge strane, cene zakupa u evrozoni rastu rekordnom brzinom, pa su tako u septembru 2023. godine porasle 2,7 odsto na godišnjem nivou.

Globalna statistička platforma Statista poziva se na podatke portala Housing Anywhere International kada ukazuje da je u Lisabonu i Portu zabeleženo povećanje troškova iznajmljivanja stana od 25 odsto u periodu od aprila do juna 2023. u poređenju sa istim tromesečjem prošle godine.

„To je alarmantna stopa, posebno imajući u vidu da lokalne plate (koje su već niske u poređenju sa većim delom ostatka Evrope) ne rastu ni približno istim tempom“, ocenjuju analitičari Statiste.

U istom periodu, u glavnom gradu Mađarske – Budimpešti, prosečna kirija za stan skočila je za neverovatnih 43 odsto na godišnjem nivou, na 1.100 evra. U međuvremenu, kako je objavila Statista, u Firenci i Torinu, koji su istorijski imali mnogo niže cene za iznajmljivanje smeštaja nego drugi delovi Italije, kirije su porasle za 21, odnosno 12,5 odsto respektivno.

Analiza Statiste skreće pažnju na to da iza takvog trenda stoji dugogodišnji manjak stanova u ponudi, što drastično povećava troškove iznajmljivanja, ali i trend preseljenja kvalifikovanih radnika u inostranstvo, odnosno EU, što dovodi do rasta kirija.

Evropski rekorderi, pored Budimpešte, Lisabona i Porta, su i Hag – gde su cene iznajmljivanja stanova porasle 27,8 odsto i Utreht sa 25,8 procenata.

Foto: Pixabay.com

Komercijalne nekretnine i „kineski faktor“

Kompanije za nekretnine su posebno osetljive na gubitke u svetlu tekućeg pada na tržištima komercijalnih nekretnina u evrozoni, upozorava ECB.

U svetlu strožijih uslova finansiranja i povećane makrofinansijske neizvesnosti, cene komercijalnih nekretnina su nastavile da padaju. Efekti viših kamatnih stopa su pojačani strukturno nižom potražnjom, a posebno kada je reč o kancelarijskim prostorima koji nisu najvišeg kvaliteta, jer je uticaj na životnu sredinu značajan faktor u tom segmentu“, istakla je ECB u analizi, uz napomenu da je mnogim kompanijama koje posluju u sektoru nekretnina smanjen kreditni rejting.

To se posebno odnosi na izvođače građevinskih radova, koji su se u isto vreme suočili sa padom cena nekretnina, smanjenjem narudžbina i rastom troškova materijala.

„Iz perspektive sistemskog rizika, malo je verovatno da će nepovoljni ishodi na tržištu komercijalnih nekretnina sami po sebi izazvati gubitke koji bi bankarski sektor evrozone doveli ispod minimalnih zahteva za kapitalom, ali bi značajno pogoršanje kvaliteta aktive u sektoru komercijalnih nekretnina moglo da predstavlja izazov za banke koje su više izložene tom sektoru“, ocenila je ECB.

Konstatuju da bi i usporavanje kineske privrede moglo da deluje kao prepreka rastu u evrozoni i može negativno uticati na raspoloženje tržišta.

„Ponovno otvaranje kineske privrede ponudilo je samo privremeno olakšanje zabrinutosti oko lokalnog tržišta nekretnina. Kreditni rasponi za obveznice koje su izdali investitori ponovo su narasli do ozbiljnog problema jer je sve veći broj njih smatrao da će teško izmiriti svoje obaveze… Značajan doprinos sektora nekretnina u kineskom BDP-u znači da bi pad na tržištu nekretnina, zajedno sa smanjenim poverenjem potrošača, mogao značajno da ometa ukupan ekonomski rast u Kini na duži period„, stoji u analizi ECB.

Zato su zaključili da bi dalja „negativna iznenađenja“ u Kini mogla imati negativne efekte i na finansijske prilike u evrozoni.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Pre će se smanjiti ponuda nekretnina nego što će pasti cene kvadrata

  • Daca

    26.11.2023 #1 Author

    Ohladi li se trzište kod nas, zna li neko, ako neko zna provereno, molim vas napišite, muka mi je više od „zastrasivanja“ cenama kvadrata…

    Odgovori

  • HANA

    26.11.2023 #2 Author

    Cene u evro zoni padaju, kod nas nekretnine sve skuplje i kupaca i dalje ima.

    Odgovori

  • REA

    26.11.2023 #3 Author

    Svakako je prevrsilo sve mere

    Odgovori

  • BLIZANAC

    26.11.2023 #4 Author

    Pa dokle će vise te kirije da rastu. Ima li kraja

    Odgovori

  • VALERIJA

    26.11.2023 #6 Author

    Super, to znači da ćemo brže doći do sopstevnih nekretnina.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    26.11.2023 #7 Author

    Stanodavci jedini zadovoljni

    Odgovori

  • LAV

    26.11.2023 #8 Author

    Ovakva situacija ce se preneti i na nase trziste.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.11.2023 #9 Author

    U EU su kirije bas dosta skocile,a kod nas sve i kirije a cene ne padaju…

    Odgovori

  • SUNCICA

    26.11.2023 #10 Author

    Izgleda da ce i kod nas biti tako

    Odgovori

  • mile

    26.11.2023 #11 Author

    I stanovi i kirije su skupi kod nas se nista ne menja

    Odgovori

  • Boba321

    26.11.2023 #12 Author

    Bice i kod nas tako, svuda je inflacija

    Odgovori

  • DOBRILA

    27.11.2023 #13 Author

    Kirije sve vece i vece..

    Odgovori

  • Emilija

    27.11.2023 #14 Author

    Sve je otislo na gore a posebno kirije

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #15 Author

    Sad treba uzeti kredit i lepo kupiti stan, umesto kirije

    Odgovori

    • Grocka

      2.12.2023 #16 Author

      Tako je, pa sav novac ulazes u svoje

      Odgovori

  • Maky

    29.11.2023 #17 Author

    Hm nema logike.. u nadi da ce kod nas biti isto, bez ovog drugog dela…

    Odgovori

  • STEPA

    29.11.2023 #18 Author

    Nenormalno su visoke cene za oba slučaja

    Odgovori

  • KAJA

    3.12.2023 #19 Author

    Kod nas sve raste osim plata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...