Početna cena na javnom nadmetanju 24,9 miliona evra

Ističe rok za prijavu potencijalnih kupaca „Slavija hotela“ – potrebno ulaganje i do 100 miliona evra

InvesticijeIzdvajamoNekretnineTurizam

24.11.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 13

Ističe rok za prijavu potencijalnih kupaca „Slavija hotela“ – potrebno ulaganje i do 100 miliona evra Ističe rok za prijavu potencijalnih kupaca „Slavija hotela“ – potrebno ulaganje i do 100 miliona evra
Danas u podne ističe rok za predaju prijava za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za privatizaciju privrednog društva „Slavija hoteli“, a... Ističe rok za prijavu potencijalnih kupaca „Slavija hotela“ – potrebno ulaganje i do 100 miliona evra

Danas u podne ističe rok za predaju prijava za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za privatizaciju privrednog društva „Slavija hoteli“, a stručnjaci očekuju da će za oba objekta – hotel „Slavija“ i nekadašnji „Slavija Lux“ vladati značajno interesovanje potencijalnih kupaca.

Iako u javnom pozivu nisu objavljeni detalji o nekretninama koje poseduje preduzeće „Slavija hoteli“, uvidom u katastar nepokretnosti može se videti da je na parceli veličine 1.433 kvadrata sa adresom u Ulici Svetog Save 1-9 upisano da je vlasnik zemljišta Republika Srbija, dok pravo korišćenja pripada upravo „Slavija hotelima“.

Na portalu hotela „Slavija“, koji je prošle godine proslavio 60. rođendan, navedeno je da raspolaže sa 184 sobe, kao i da je kategorisan sa tri zvezdice. Drugi, mlađi objekat, koji je nekada bio poznat kao „Slavija Lux“ dok danas nosi naziv „Slavija Garni“, na svom portalu ističe da raspolaže sa 53 komfort sobe, 28 superior soba, osam apartmana i četiri superior apartmana.

Država preduzeće „Slavija hoteli“ nudi po početnoj ceni od 24,9 miliona evra, na koliko je procenjena i vrednost kapitala, a u javnom pozivu su navedeni i posebni uslovi koje potencijalni kupac mora da ispuni.

Na nadmetanju za „Slavija hotele“ tako može učestvovati privredno društvo koje je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2022. godini u iznosu od najmanje 50 miliona evra, fizičko lice koje poseduje najmanje 25 miliona evra, investicioni fond sa aktivom vrednom najmanje 250 miliona evra ili konzorcijum pravnih i fizičkih lica.

Interesovanje za kupovinu „Slavije“ već je pokazala kompanija Matijević, čiji suvlasnik Bojan Matijević je agenciji Beta potvrdio da će kupiti privatizacionu dokumentaciju.

Foto: Unsplash.com

Osnivač te kompanije Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“ 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvešitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

U aktuelnom postupku, potencijalni kupci moraju da uplate i depozit u vrednosti 2,49 miliona evra, a otvaranje ponuda biće organizovano 28. novembra u zgradi Ministarstva privrede.

Generalni direktor kompanije za nekretnine Adventis Real Estate Ervin Pašanović za Biznis.rs početkom novembra je izjavio da je prilično siguran da će ozbiljni investitori pokazati interesovanje za „Slavija hotele“, kao i za „Splendid“ koga je na tržište vratio privatni vlasnik. Pašanović međutim ističe da potencijalni kupci moraju da računaju da će u kapacitete morati da investiraju desetine miliona evra kako bi ih doveli na komercijalno isplativ nivo.

„Samo u ‘Slaviju’ treba uložiti desetine, ako ne i do stotinu miliona evra, zajedno sa kupovinom, kako bi dostigla odgovarajući kvalitet u hotelskoj delatnosti“, procenio je Pašanović u izjavi za Biznis.rs.

Ono što bi potencijalne kupce moglo dodatno ohrabriti je i odluka Vlade Srbije da izmeni Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja.

Tim izmenama predviđena je mogućnost isplate podsticaja u visini od 20 odsto opravdanih troškova onima koji izgrade nove ili rekonstruišu postojeće hotelske kapacitete u regionu Beograda, ukoliko se radi o investiciji radi realizacije izložbe EXPO 2027.

 • SABRINA

  24.11.2023 #1 Author

  Stalno se priča o tome koliko se treba uložitu u hotel Slavija i akcenat je na tome, a niko da spomene na kakvoj je lokaciji i koliko može da zaradi taj isti hotel onome ko uloži u njega.

  Odgovori

 • ZELJKA

  24.11.2023 #3 Author

  Jos malo pa nestalo…

  Odgovori

 • DOBRILA

  24.11.2023 #4 Author

  Sve ce to neko da sredi..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  24.11.2023 #5 Author

  Matijevic ako kupi,barem imaju doboljno finansija da bude hotel Slavija po svetskim standardima.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  25.11.2023 #6 Author

  Kupiće je onaj najbliži vlasti, tj pokloniće mu

  Odgovori

 • REA

  25.11.2023 #7 Author

  Cudi me da nisu arapi vec

  Odgovori

 • MARIJAMACA

  26.11.2023 #8 Author

  Sve ima svog kupca,ko ima da kupi ima i da ulozi,svakako s obzirom na lokaciju vratice se sve.

  Odgovori

 • DUCA

  26.11.2023 #9 Author

  Videćemo ko će kupiti Slavija hotele.

  Odgovori

 • Vale

  26.11.2023 #10 Author

  Neko ce imati vise srece

  Odgovori

 • SUNCICA

  26.11.2023 #11 Author

  Bas steta jako lep hotel, uzece ga neko vec…

  Odgovori

 • Boba321

  27.11.2023 #12 Author

  Lep hotel, i lepa ideja za ulaganje

  Odgovori

 • SENSEI

  28.11.2023 #13 Author

  Mislim da je ovaj objekat kao i mnogi drugi odavno već prodat

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.