Vlada Srbije izmenila Uredbu o privlačenju investicija u hotele

Ko može da dobije 20 odsto podrške države za izgradnju ili rekonstrukciju hotela u Beogradu?

InfrastrukturaInvesticijeNekretnineSrbijaTurizam

22.11.2023 16:34 Autor: Milica Rilak 6

Ko može da dobije 20 odsto podrške države za izgradnju ili rekonstrukciju hotela u Beogradu? Ko može da dobije 20 odsto podrške države za izgradnju ili rekonstrukciju hotela u Beogradu?
Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja tako što je proširila... Ko može da dobije 20 odsto podrške države za izgradnju ili rekonstrukciju hotela u Beogradu?

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja tako što je proširila njeno dejstvo na Beogradski region.

Кorisniku sredstava se za ulaganja u Beogradski region odobrava iznos podsticajnih sredstava u visini od 20 odsto opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva, stoji u Uredbi koja precizira i koja ulaganja u hotele će se smatrati investicijama radi realizacije izložbe EXPO 2027.

Kako je i sam program podrške investitorima u hotelske kapacitete najavljen kao deo napora da Beograd spremno dočeka posetioce EXPO 2027, u izmenama Uredbe se precizira da su direktna ulaganja radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 ona u izgradnju, rekonstrukciju ili proširenje ugostiteljskih objekata – hotela, koji će biti kategorisani sa tri i više zvezdica na području Beogradskog regiona. Naglašeno je da se ulaganja u garni i apart hotele ne smatraju direktnim ulaganjem u smislu ove uredbe.

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 imaju ulagači koji se pre početka realizacije investicionog projekta prijave za dodelu sredstava na način kakav propisuje izmenjena Uredba, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine.

Кorisnik sredstava je, takođe, dužan da za realizaciju investicionog projekta obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

U tekstu uredbe pojašnjeno je i da za dodelu podsticaja za izgradnju novih kapaciteta nije dovoljno samo to da hotel ima tri ili više zvezdica, već mora imati minimum 50 smeštajnih jedinica.

Image by katemangostar on Freepik

Na ovaj vid podrške može da računa investitor čija je minimalna vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva pet miliona evra.

Kada je reč o podsticajima za rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisan sa tri ili više zvezdica, taj objekat takođe mora da ima minimum 50 smeštajnih jedinica, dok je minimalna vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva dva miliona evra.

Koji troškovi se smatraju opravdanim?

Izmenama Uredbe propisano je da se opravdanim troškovima smatraju ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva počev od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava podsticaja do dana isteka roka za realizaciju investicionog projekta, a u skladu sa ugovorom o dodeli sredstava podsticaja.

U opravdane troškove spadaju i bruto zarade za nove zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja.

Hotel Slavija / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Кao opravdani troškovi ulaganja uzimaju se u obzir i troškovi zakupa zemljišta u periodu realizacije investicionog projekta, pod uslovom da period zakupa od dana isteka roka za realizaciju investicionog projekta nije kraći od pet godina.

Troškovi koji se odnose na zakup opreme uzimaju se u obzir samo ako zakup ima oblik finansijskog lizinga i sadrži obavezu kupovine imovine na kraju perioda zakupa, s tim što se kao opravdani troškovi priznaju oni troškovi nastali po ovom osnovu u periodu realizacije investicionog projekta.

Kupovina objekta i opravdani troškovi

Interesantan je deo Uredbe koji kaže da su, u slučaju kupovine imovine privrednog društva koje je prestalo sa radom, ili bi prestalo sa radom ako ne bi bilo kupljeno, opravdani troškovi oni troškovi kupovine imovine od strane trećeg lica po tržišnim uslovima.

Troškovi koji se odnose na kupovinu objekata smatraju se opravdanim troškovima ulaganja pod uslovom da ulaganje u kupovinu objekta predstavlja do 30 odsto ukupnog ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva.

Pravila koja se odnose na kupovinu imovine privrednog društva i objekta su posebno važna imajući u vidu da se približava javno otvaranje ponuda za beogradski hotel „Slavija“, za koji država traži kupca.

Minimalna cena na tom nadmetanju je 24,9 miliona evra, a očekuje se da će biti više zainteresovanih, dok je otkup prodajne dokumentacije najavljen iz kompanije „Matijević“, čiji je osnivač Petar Matijević pre pet godina već pokušao da preuzme „Slaviju Lux“ ali je ta prodaja poništena kao i arbitražni postupak na osnovu koga je i organizovana.

Knežević: Potrebni su podsticaji za ulaganja u hotele

Dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum Miroslav Knežević je u razgovoru za Biznis.rs početkom novembra rekao da će svaki podsticaj države za ulaganje u hotelske kapacitete biti dobar potez.

„Danas su prilike za investiranje i gradnju nepovoljnije nego što su bile pre pandemije. Sigurno je da investitori razmišljaju iz aspekta sopstvenih finansija, zaduživanja, kamatnih stopa, kao i kako da uposle te kapacitete posle EXPO-a i zato su podsticaji bitni“, objasnio je Knežević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...