U toku pripremni radovi za EXPO na 130 hektara u Surčinu

Mali: Država će subvencionisati izgradnju novih hotela i proširenje postojećih zbog EXPO 2027

Srbija

1.11.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mali: Država će subvencionisati izgradnju novih hotela i proširenje postojećih zbog EXPO 2027 Mali: Država će subvencionisati izgradnju novih hotela i proširenje postojećih zbog EXPO 2027
Ministar finansija Siniša Mali obišao je u utorak gradilište u Surčinu na kome su započeti pripremni radovi na izgradnji objekata i infrastrukture za specijalizovanu... Mali: Država će subvencionisati izgradnju novih hotela i proširenje postojećih zbog EXPO 2027

Ministar finansija Siniša Mali obišao je u utorak gradilište u Surčinu na kome su započeti pripremni radovi na izgradnji objekata i infrastrukture za specijalizovanu izložbu EXPO 2027 i tom prilikom najavio da će država subvencionisati izgradnju i proširenje hotela sa do 20 odsto investicije.

U ovom delu Beograda niče jedan potpuno novi grad, gde se gradi novi EXPO, Nacionalni fudbalski stadion i 1.500 novih stanova. Planski, ovde je pokriveno 247 hektara zemlje, a na 130 hektara teku pripremni radovi. Ovo su ogromni radovi“, ocenio Mali na gradilištu, a saopštilo Ministarstvo finansija.

On je ocenio da je zadovoljan onim što je zatekao na terenu te da se za sada, u ovoj početnoj fazi, svi zacrtani rokovi poštuju i najavio da će redovno obilaziti EXPO gradilište kako bi se uverio da sve teče po planu.

Mali je podsetio i da će, osim EXPO-a i Nacionalnog stadiona, prostor u Surčinu do 2026. godine dobiti i pet novih saobraćajnica dužine 7,8 kilometara, novu petlju koja će biti povezana sa obilaznicom oko Beograda, kao i novu prugu koja povezuje stadion, EXPO, Aerodrom Nikola Tesla, i Zemun polje.

Mali se zahvalio kineskim partnerima angažovanim na izgradnji EXPO objekata, kompaniji Power China te izrazio očekivanje da će se svi zadati rokovi ispoštovati.

Rekao je i da očekuje da će Vlada u narednih nekoliko dana doneti Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela i proširenju postojećih.

„Želimo da stimulišemo vlasnike postojećih hotela da se proširuju ili da izgrađuju nove hotelske kapacitete, trebaće nam hiljade novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji kako bismo podmirili potrebe EXPO-a“, rekao je Mali.

On je precizirao da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa 3, 4 ili 5 zvezdica.

„To su nam najvažniji infrastrukturni projekti u gradu kada je turizam u pitanju, a i izlazak u susret neophodnim kapacitetima za EXPO“, zaključio je Mali.

Jang Fan, predstavnik kompanije Power China zahvalio se ministru na obilasku gradilišta i predstavio mu planove rada.

„Prepoznajemo značaj ovog projekta i zahvalni smo na šansi da gradimo EXPO. Doveli smo mašineriju naše kompanije, ali i podizvođača, počeli smo da radimo punom brzinom, za sada smo i ispred rokova ali dovešćemo još radnika da osiguramo da svaka faza bude urađena i pre vremena kako bismo bili deo konačnog uspeha sajma EXPO 2027“, rekao je Fan tokom obilaska gradilišta.

  • SENSEI

    2.11.2023 #1 Author

    Samo nek se gradi, toliko da nema trava gde da nikne

    Odgovori

  • Grocka

    5.11.2023 #2 Author

    Za Malog treba Veliki

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...