Brisel reagovao na PRedlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije EXPO

Evropska komisija: Srbija da poštuje pravila javnih nabavki za EXPO 2027

Srbija

18.10.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija: Srbija da poštuje pravila javnih nabavki za EXPO 2027 Evropska komisija: Srbija da poštuje pravila javnih nabavki za EXPO 2027
Evropska komisija (EK) očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki u pogledu ugovaranja radova za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, izjavila je portparolka EK... Evropska komisija: Srbija da poštuje pravila javnih nabavki za EXPO 2027

Evropska komisija (EK) očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki u pogledu ugovaranja radova za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero, a prenela agencija Beta.

Pisonero je za Radio slobodna Evropa (RSE) potvrdila da je Komisija upoznata sa tim da je vlada Srbije usvojila Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, prema kojem će se radovi ugovarati bez primene Zakona o javnim nabavkama.

„Očekujemo da Srbija obezbedi puno poštovanje pravila javnih nabavki u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravnim tekovinama EU i da obezbedi transparentnost i nadzor procesa javnih nabavki“, izjavila je Pisonero.

Ona je takođe potvrdila da će predstavnici Komisije i vlasti Srbije uskoro održati sastanak na kojem će razgovarati o nizu pitanja u vezi sa javnim nabavkama, uključujući i ovaj lex specialis.

Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja će trajati tri meseca, od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.Sadržaji za izložbu EXPO Beograd 2027, kao i Nacionalni stadion i prateća infrastruktura u Beogradu biće izgrađeni po posebnom zakonu, bez primenjivanja Zakona o javnim nabavkama. Procenjuje se da bi izgradnja ovih projekata mogla koštati oko milijardu evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...