Istraživanje portala Biznis.rs: Investicije u hotele (1)

Potrebna ulaganja u hotele sa tri i četiri zvezdice

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaTurizam

4.11.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 13

Potrebna ulaganja u hotele sa tri i četiri zvezdice Potrebna ulaganja u hotele sa tri i četiri zvezdice
Najava ministra finansija Siniše Malog da će država podsticati izgradnju novih i proširenje postojećih hotelskih kapaciteta u Beogradu i okolini, a zbog očekivanog rastra... Potrebna ulaganja u hotele sa tri i četiri zvezdice

Najava ministra finansija Siniše Malog da će država podsticati izgradnju novih i proširenje postojećih hotelskih kapaciteta u Beogradu i okolini, a zbog očekivanog rastra tražnje povodom održavanja EXPO 2027, aktuelizovala je pitanje isplativosti investicija u domaćem hotelijerstvu.

Kada je reč o tome koliko novca je ulagano u domaće hotele, domaća statistika kaže da su izvedeni građevinski radovi u hotelima 2018. godine vredeli 6,7 milijardi dinara, dok su u 2022. dostigli gotovo 10 milijardi dinara, kao i da je tokom prošle godine izgrađeno 88 novih objekata.

„Želimo da stimulišemo vlasnike postojećih hotela da se proširuju ili da izgrađuju nove hotelske kapacitete, trebaće nam hiljade novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji kako bismo podmirili potrebe EXPO-a“, rekao je pre nekoliko dana ministar Mali prilikom obilaska građevinskih radova u Surčinu.

Tada je precizirao da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele sa tri, četiri ili pet zvezdica.

„To su nam najvažniji infrastrukturni projekti u gradu kada je turizam u pitanju, a i izlazak u susret neophodnim kapacitetima za EXPO“, zaključio je Mali.

Dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum Miroslav Knežević za Biznis.rs ocenjuje da su Beogradu u kontekstu održavanja EXPO-a zaista neophodne investicije u nove hotele, i to u samom gradu i krugu od 50 kilometara od prestonice.

Država je, sa druge strane, do sada stimulisala izgradnju hotela u banjama i klimatskim mestima, i to za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja čija je minimalna vrednost dva miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih.

Ta Uredba je na snazi od 2019. godine, a korisniku sredstava nudi i mogućnost povećanja iznosa bespovratnih sredstava u visini od 20 odsto opravdanih troškova za ulaganja u osnovna sredstva u iznosu do 30 miliona evra, kao i dodatne povlastice za ulaganja viša od 30 miliona evra.

Naš sagovornik ističe da je odgovor na pitanje gde u Srbiji treba graditi hotele jednostavan – samo treba gledati gde raste tražnja za takvim uslugama.

„Dobar primer za to su banje, gde je ostvaran značajan kvalitativni napredak u hotelskoj ponudi. Vrnjačka Banja je, recimo, u proteklih 10 godina bila destinacija za ozbiljne investicije u hotelijerstvu, i uglavnom su građeni hoteli sa četiri i pet zvezdica“, kaže Knežević.

Kada se, međutim, postavi pitanje gde će u budućnosti biti neophodne investicije u hotelijerstvu, Knežević naglašava da je to svakako Beograd sa okolinom u krugu od nekih 50-ak kilometara, i to zbog EXPO 2027.

„Imamo najavu da će država podsticati investiranje u hotelijerstvo – i kakav god podsticaj da bude, dobro je da se država odlučila na taj korak pošto su danas trenuci za investiranje i gradnju nepovoljniji nego što je bilo pre pandemije. Sigurno je da investitori razmišljaju iz aspekta sopstvenih finansija, zaduživanja, kamatnih stopa, kao i kako da uposle te kapacitete posle EXPO – zato su podsticaji bitni“, objašnjava Knežević.

Tim bolje, kako dodaje, ako najavljena stimulacija bude nalik onoj za banje i klimatska mesta, koja se pokazala kao dobra jer su sredstva iskorišćena na pravi način, a ti hoteli postoje i jako dobro rade“, ocenio je Knežević.

Miroslav Knežević / Foto: Privatna arhiva

Podaci kažu i da na području Beograda ima 114 hotela sa malo više od 14.000 ležajeva, kao i da u strukturi dominiraju hoteli sa četiri zvezdice što, kako objašnjava naš sagovornik, ukazuje na to kakva tražnja trenutno gravitira ka Beogradu.

„U narednom periodu u glavnom gradu tražnja će biti za hotelima koji nude kvalitet koji odgovara onom od ‘jake’ tri zvezdice ili četiri zvezdice, ali to ne znači da treba zapostaviti hotele sa pet zvezdica, već samo da treba da prate tražnju u smislu da obim njihove ponude bude manji od kapaciteta sa tri plus ili četiri zvezdice“, ističe Knežević.

Nešto širi pogled na neophodne investicije u hotele kaže da je tržište ostatka Srbije dosta neujednačeno, i da svaka destinacija mora da se posmatra zasebno.

„Dobri primeri su Sokobanja i Zlatibor. Dok su Sokobanji neophodni hotelski kapaciteti od dve, pa sve do pet zvezdica, Zlatibor ima dovoljno hotela i raznovrsnu strukturu, od apart i garni hotela do onih sa pet zvezdica. Međutim, kao i u Beogradu, i u ostatku Srbije može se reći da su najpotrebniji hoteli sa tri plus i četiri zvezdice“, kaže Knežević.

Image by katemangostar on Freepik

Razlog leži o tome da ponudu Srbije čini planinski, banjski i gradski turizam.

„U takvoj situaciji, hoteli sa četiri zvezdice zadovoljavaju i potrebe poslovnih gostiju, koji dolaze zbog nekog događaja, konferencije i slično, ali i ‘klasične’ turiste koji žele da odsedaju na dobrim lokacijama, sa kvalitetnom uslugom i dostupnim sadržajima“, ističe Knežević.

Još jedna dilema na koju je ukazala najava o podsticajima države u susret EXPO-u je i ona da li će se investitori radije odlučiti za ulaganja u nove kapacitete ili za proširenje postojećih.

„Mislim da će više investicija biti u izgradnju novih kapaciteta“, procenio je u razgovoru za Biznis.rs Miroslav Knežević, a kao razlog navodi situaciju „na terenu“.

„S obzirom na to gde se fizički nalaze hoteli u Beogradu, proširenja jednostavno tehnički ne bi mogla da se izvedu ili bi bila izuzetno kompleksna, tako da pre očekujem izgradnju novih ili adaptaciju postojećih objekata u hotele“, zaključio je dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment.

Sutra: EXPO u Dubaiju napunio hotele, 24 miliona posetilaca za šest meseci

 • ŽIZI

  5.11.2023 #1 Author

  Otvaram hotel sa 3 zvezdice da bi me država finansirala ⭐⭐⭐

  Odgovori

 • NATI

  5.11.2023 #2 Author

  Bice tu dosta posla

  Odgovori

 • Grocka

  5.11.2023 #3 Author

  Kad ce da se sete bolnica i starackih domova? Tu ne treba ulaganje?

  Odgovori

 • MAXMAD

  5.11.2023 #4 Author

  Zar je moguće da ovde nešto fali?

  Odgovori

 • BIJUTI27

  5.11.2023 #5 Author

  Treba država podici na viši nivo sve hotele

  Odgovori

 • Brana

  5.11.2023 #6 Author

  Još hotela ???

  Odgovori

 • LAV

  5.11.2023 #7 Author

  Trebaju nam novi i renomirani hoteli jer Srbija je uvwk bila zemlja interesantna za strane turiste.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.11.2023 #8 Author

  Hoteli sa tri i cetiri zvezdice koje imamo treba da uloze u renoviranje,sve je ostalo isto vec 10 godina,sto nema smisla…

  Odgovori

 • CIGI

  5.11.2023 #9 Author

  Vecina hotela nema kvalitet, a cene su previsoke

  Odgovori

 • PIKSI

  5.11.2023 #10 Author

  Odlicno treba ulagati u razvoj i nove objekte ali i adaptaciju postojecih

  Odgovori

 • ELLA

  6.11.2023 #11 Author

  Hoteli su uvek dobra investicija pogotovo kada su srednje klase I svako MOZE da ih priusti

  Odgovori

 • SENSEI

  6.11.2023 #12 Author

  Generalno je potrebno ulaganje u hotelijerstvo i ugostiteljstvo

  Odgovori

 • DUCA

  12.11.2023 #13 Author

  Treba ulagati u domaće hotelijerstvo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.