ispred zgrade Vlade Srbije u ponedeljak i utorak

Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta najavili proteste u Beogradu

SrbijaVesti

26.4.2024 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta najavili proteste u Beogradu Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta najavili proteste u Beogradu
Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta (ZIT) zbog toga što pola godine nisu dobili zarade, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova... Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta najavili proteste u Beogradu

Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta (ZIT) zbog toga što pola godine nisu dobili zarade, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Radnike će predvoditi predstavnici Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, prenosi Beta, pozivajući se na Danas.

Na istom mestu radnici ŽIT-a su protestovali i 15. aprila, kako su tom prilikom istakli, zbog loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu.

„Jutros smo imali još jedan sastanak u Železnicama Srbije na kome nam je rečeno da ćemo zaostale zarade dobiti nakon ovih praznika. S obzirom na to da nam nije saopšteno konkretno koliko će nam zaostalih plata biti isplaćeno kao i da nismo sigurni da li će obećanje biti ispunjeno odlučili smo se za protest“, rekao je predsednik Sindikalne organizacije ŽIT-a Miladin Žujović.

Zaposleni, kako tvrde, plate nisu dobili već šest meseci, odnosno od oktobra kada su poslednji put primili polovinu ličnog dohotka. Tražili su objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi, a odgovoreno im je da klijenti ne žele da angažuju ŽIT za transportne usluge. Od decembra preduzeće je, kako kažu, napustilo četrdesetak radnika. U ŽIT-u je na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika, odlučnih da od nadležnih zatraže rešavanje problema.

Zaposleni u ŽIT-u žele da čuju šta vlasnik planira sa preduzećem. Drugim rečima, da li će ŽIT nastaviti da postoji i da li se eventualno razmišlja o pokretanju socijalnog programa. Preduzeće faktički ne radi od maja prošle godine kada je terminal ŽIT-a zatvoren, a novi koji se gradi nije završen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...