Trasa dužine 78 kilometara sa oko 20 mostova i 12 nadvožnjaka

Najavljeno raspisivanje tendera za radove na deonici brze pruge od Velike Plane do Paraćina

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbija

24.4.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najavljeno raspisivanje tendera za radove na deonici brze pruge od Velike Plane do Paraćina Najavljeno raspisivanje tendera za radove na deonici brze pruge od Velike Plane do Paraćina
Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za radove na delu brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je... Najavljeno raspisivanje tendera za radove na deonici brze pruge od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za radove na delu brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine.

Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin, objavila je eKapija.

Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 kilometara je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi izgradnje se procenjuju na 2,8 milijardi evra.

Na deonici Velika Plana-Paraćin planirana je „sveobuhvatna modernizaciju, rekonstrukciju i dogradnja“ pruge.

Kako je navedeno u dokumentaciji, trasa dvokolosečne pruge počinje u putničkoj stanici Velika Plana i završava se u stanici Paraćin, i ukupne dužine je oko 78,7 kilometara.

Planirano je da međunarodni putnički vozovi najviše kategorije saobraćaju brzinom od 200 km/h, a ostali putnički vozovi će saobraćati brzinama ispod 200 km/h, u zavisnosti od kategorije voza.

Deonica obuhvata oko 20 mostova, 12 nadvožnjaka, šest podvožnjaka i osam stanica a Srbija namerava da finansira projekat iz više izvora, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstva EU obezbeđena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (VBIF).

eKapija podseća da je ranije najavljeno da će izgradnja brze pruge početi 2025. godine i da će trajati tri i po godine.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Impresivno je videti planove za modernizaciju brze pruge Beograd-Niš, što će značajno unaprijediti infrastrukturu željeznica u Srbiji i olakšati povezanost sa evropskim železničkim mrežama.

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #2 Author

    Neka najbolji pobedi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...