Ispitivanje kontaktne mreže od Novog Sada do Vrbasa

Do Subotice brzom prugom u decembru, do Niša za 100 minuta po završetku radova

InfrastrukturaSrbija

18.4.2024 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Do Subotice brzom prugom u decembru, do Niša za 100 minuta po završetku radova Do Subotice brzom prugom u decembru, do Niša za 100 minuta po završetku radova
Nenad Stanisavljević iz „Infrastrukture železnica Srbije“ najavio je da bi brza pruga od Beograda do Subotice mogla da bude puštena u saobraćaj u decembru.... Do Subotice brzom prugom u decembru, do Niša za 100 minuta po završetku radova

Nenad Stanisavljević iz „Infrastrukture železnica Srbije“ najavio je da bi brza pruga od Beograda do Subotice mogla da bude puštena u saobraćaj u decembru.

Kada je reč o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, Stanisavljević je u razgovoru za RTS rekao da će se ova relacija prelaziti za svega 100 minuta, umesto sadašnjih šest sati.

Do kraja godine će biti završena brza pruga od Novog Sada do Subotice – to je deo projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte. Biće dugačka 108 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova je 1,16 milijardi dolara.

„Radovi na izgradnji brze pruge su sve intenzivniji, kako bi se dostigao taj rok i bila puštena brza pruga od Novog Sada do Subotice do kraja godine. Trenutno je u toku faza ispitivanja kontaktne mreže na deonici od Novog Sada do Vrbasa, na toj deonici je i puštena struja visokog napona od 25.000 volti radi svih ispitivanja, merenja, svega ono što je u ovoj fazi neophodno. I zato i ovim putem upozoravamo i apelujemo da se zoni gradilišta ne prilazi„, rekao je Stanisavljević za RTS.

Prvobitni rok za izgradnju pruge Subotice-Novi Sad bio je avgust sledeće godine, pa je uz insistiranje naših ljudi pomeren do kraja ove godine.

To znači da će se već do kraja 2024. od Novog Sada do Subotice putovati četrdesetak minuta, a ukupno od Beograda do Subotice brzinom od 200 kilometara na sat.

Kada je reč o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, Stanisavljević ističe da će se na 50 odsto deonice voz kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

„Po redu vožnje, voz sada od Beograda do Niša putuje nekih pet i po do šest sati. Tom brzinom voz ne može da bude konkurentan i zato i nema onoliko putnika koliko železnica zaista zaslužuje. Kada ovaj projekat u narednih nekoliko godina bude završen, putovaće se sto minuta“, istakao je Stanisavljević.

 • DOBRILA

  18.4.2024 #1 Author

  Super vest..

  Odgovori

 • Miki

  18.4.2024 #2 Author

  E hvala bože da i jug vidi brzinu i vreme putovanja skraćeno,,,,Jagodina,Niš pre bicikklom nego vozom,,,,bruka 100 godina za one koji vladaju .Kralj Milan bio veliki,,,,a ovi svi drugi mali,,,,

  Odgovori

  • Nedžad

   25.4.2024 #3 Author

   Koji je to kralj Milan, misliš na kneza?

   Odgovori

 • Manja

  18.4.2024 #4 Author

  Da i to dozivimo, bravo

  Odgovori

 • Brko

  20.4.2024 #5 Author

  A kada će sanirati posledice izgradnje te Kineske pruge. U Subotici su ulice uništene kao i naši živci.🤬

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #6 Author

  Polako se spaja sve zeleznicom

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #7 Author

  Ajde da vidimo i to…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...