Posle pokretanja istrage Evropske komisije o subvencijama

Kinezi odustali od prodaje vozova Bugarskoj

EUVesti

27.3.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinezi odustali od prodaje vozova Bugarskoj Kinezi odustali od prodaje vozova Bugarskoj
Kineska kompanija odustala je od ponude koja je predmet istrage Evropske komisije za javni ugovor za električne vozove u Bugarskoj, saopštila je EK. Tržište... Kinezi odustali od prodaje vozova Bugarskoj

Kineska kompanija odustala je od ponude koja je predmet istrage Evropske komisije za javni ugovor za električne vozove u Bugarskoj, saopštila je EK.

Tržište Evropske unije „otvoreno je za firme koje su zaista konkurentne i igraju pošteno“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry Breton), komentarišući slučaj, prenosi Seebiz.

EK je u februaru najavila istragu o ponudi kineske kompanije CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co. Ltd za javni ugovor u Bugarskoj za električne vozove. Istraga je pokrenuta kako bi se otkrilo da li su javne subvencije omogućile kineskoj državnoj firmi da ima povoljniju ponudu.


Istraga, prva te vrste, sprovedena je pod novim ovlašćenjima kako bi se zaštitila privreda EU od poremećaja tržišta povezanih sa subvencijama za firme iz zemalja koje nisu članice EU, poput Kine.

Kineska državna podrška poslovanju posebno je osetljiva tačka za EU koja decenijama primenjuje stroga pravila tržišne konkurencije na domaće firme.

Prilikom nadmetanja za javne ugovore, subvencije se moraju prjaviti za porudžbine vredne 250 miliona evra i više. Kompanije koje se podržavaju državnim novcem mogu biti isključene iz javnih ugovora u EU

Ugovor u Bugarskoj odnosio se na 20 električnih vozova u vrednosti od 610 miliona evra i njihovo održavanje tokom narednih 15 godina. Kao rezultat povlačenja kineske kompanije, EK će zatvoriti istragu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...