Poklon Evropske Unije 108 miliona evra

Rekonstrukcija železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada koštaće 430 miliona evra

InfrastrukturaSrbija

28.3.2024 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rekonstrukcija železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada koštaće 430 miliona evra Rekonstrukcija železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada koštaće 430 miliona evra
Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada i obilaznoj pruzi oko Niša koštaće 430 miliona evra, od čega je 108... Rekonstrukcija železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada koštaće 430 miliona evra

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada i obilaznoj pruzi oko Niša koštaće 430 miliona evra, od čega je 108 miliona poklon EU, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2027. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Za Srbiju će biti veliki uspeh kada se vozovi na ovoj pruzi budu kretali brzinom od 120 kilometara na sat, umesto 40 kilometa na sat, kao što je sada slučaj“, rekao je Vučić u obilasku radova na deonici pruge od Pirota do Sukova, prenosi Beta.

Na toj deonici, koja je duga oko sedam i po kilometra, radovi su počeli u novembru prošle godine, a finansiraju se kreditom Evropske investicione banke (EIB), novcem iz budžeta Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Vučić je rekao šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žofreu (Emanuele Giaufret), koji je sa njim u obilasku radova na pruzi, da bi bilo dobro da EU više finansijski pomogne u rekonstrukciji dela pruge na deonici od Valjeva do Vrbnica.

Pruga Niš—Dimitrovgrad je duga 86 kilometara, a ugovoreni rok za završetak posla je tri i po godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji predvodi bugarska kompanija Trace Group Hold.

Projekat obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge Niš—Dimitrovgrad, zatim izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, kao i modernizaciju signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat.

Vučić je rekao da će EU kreditirati i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, i kada ona bude završena putovanje vozom između ta dva grada trajaće dva sata i deset minuta.

Najvio je da će radovi na obilaznici oko Niša početi najkasnije 1. juna.

„Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji“, rekao je Vučić i dodao da je važna i izgradnja logističkih centara, kojih nema dovoljno u Srbiji.

Pruga Niš—Dimirovgrad izgrađena je 1886. godine, nije rekonstruisana decenijama, pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinom do 30 kilometara na sat.

  • SHALIMAR

    28.3.2024 #1 Author

    Sve novo bolje receno…

    Odgovori

  • tamara71

    28.3.2024 #2 Author

    Ne gradi se nigde ovako, samo mi vozove imamo. Male plate i visoke cene su recept za uspeh izgleda

    Odgovori

  • Faith

    30.3.2024 #3 Author

    Moramo renovirati puteve to je buducnost

    Odgovori

  • MAJA

    30.3.2024 #4 Author

    Konačno da se uradi i to

    Odgovori

  • Brana

    31.3.2024 #5 Author

    Fino

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...