Očekuju se veće investicije i pomoć iz privatnog sektora

Za ograničenje globalnog rasta temperature potrebna šest puta viša ulaganja od trenutnih

EkologijaInvesticijeSvet

18.2.2024 14:11 Autor: Miljan Paunović 17

Za ograničenje globalnog rasta temperature potrebna šest puta viša ulaganja od trenutnih Za ograničenje globalnog rasta temperature potrebna šest puta viša ulaganja od trenutnih
Ispunjavanje nacionalnih i globalnih klimatskih ciljeva zahteva masovno povećanje čiste energije i ulaganje u tržišta i ekonomije u razvoju (EMDE). U narednih šest godina... Za ograničenje globalnog rasta temperature potrebna šest puta viša ulaganja od trenutnih

Ispunjavanje nacionalnih i globalnih klimatskih ciljeva zahteva masovno povećanje čiste energije i ulaganje u tržišta i ekonomije u razvoju (EMDE).

U narednih šest godina potrebno je da godišnja energetska ulaganja dostignu 1.600 milijardi dolara (u ovu računicu ne ulazi Kina) da bi se postiglo ograničenje globalnog rasta temperature za 1,5°C, navodi se u izveštaju „Reducing the Cost Capital“ koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ova suma se ne može dostići samo javnim finansiranjem, već se očekuje značajnije uključivanje i privatnog sektora, odnosno kompanija.

Ulaganja u čistu energiju brzo se povećavaju poslednjih godina i porasla su za 40 odsto od 2020. Do 2023. dostigla su ukupno 1.800 milijardi dolara. Ove investicije obuhvataju niz tehnologija, uključujući energiju i goriva sa niskim emisijama, poboljšanja energetske efikasnosti, elektrifikaciju mobilnosti i toplote, mreže i skladištenja.

U ovom obimnom izveštaju akcenat je stavljen na investicije u zemlje čije su ekonomije u razvoju i nastajanju, i izuzimaju Kinu.

Visoka cena kapitala u ovim zemljama znatno otežava privlačenje investicija. Uz sve veću međunarodnu pažnju posvećenu ovom pitanju, IEA je dobila zadatak na Pariskom samitu o novom globalnom finansijskom paktu u junu 2023. da da preporuke o tome kako smanjiti troškove kapitala za investicije u čistu energiju u EMDE.

Izvor: IEA

Da bi se došlo na pravi put za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C, investicije u čistu energiju u privredama u nastajanju i razvoju van Kine trebalo bi da se povećaju više od šest puta, sa 270 milijardi dolara danas na 1.600 milijardi dolara do 2030. godine. Dostupnost koncesionog finansiranja – prvenstveno od međunarodnih razvojnih finansijskih institucija – takođe bi trebalo da se utrostruči u ovom vremenskom okviru.

Investicije su potrebne u nizu različitih sektora, ali tri oblasti se izdvajaju, navodi se u izveštaju. Skoro polovina ukupnih investicija u čistu energiju u narednih deset godina u privredama u nastajanju i razvoju van Kine treba da ide na solarne i vetroelektrane projekte, električne mreže i potrošnju na energetski efikasnije projekte i uređaje.

Mobilisanje privatnih finansija u potrebnom obimu zahtevaće najmanje utrostručenje međunarodnih koncesionih fondova za pomoć u poboljšanju profila povrata rizika čistih energetskih projekata u sektorima električne energije, krajnje upotrebe i goriva sa niskim emisijama, istaknuto je u izveštaju.

Procenjuje se da je potrebno 90 do 110 milijardi dolara godišnje u koncesionim sredstvima da bi se postigao cilj. Ova sredstva mogu pomoći u mobilizaciji privatnog kapitala zemlje i sektorima koji nemaju pristup komercijalnim finansijama.

Kina u čistu energiju uložila 890 milijardi dolara

Ulaganja u čistu energiju u Kini porasla su za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 6,3 biliona juana (890 milijardi dolara).

Kineska investicija od 890 milijardi dolara u sektore čiste energije skoro je isto toliko velika kao ukupne globalne investicije u snabdevanje fosilnim gorivima 2023. godine, prenosi portal Carbon Brief.

Uključujući vrednost proizvodnje, sektori čiste energije doprineli su kineskoj ekonomiji sa 11,4 biliona juana (1.600 milijardi dolara) u 2023. godini, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kao rezultat toga, sektori čiste energije bili su najveći pokretač kineskog ekonomskog rasta, čineći 40 odsto ekspanzije BDP-a u 2023.

Bez rasta iz sektora čiste energije, kineski BDP bi promašio vladin cilj rasta od „oko pet odsto“, i porastao bi za samo tri odsto (umesto za 5,2 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...