dve zemlje u pregovorima za nove količine ovog energenta

Gazprom: Izvoz gasa u Kinu dostigao novi rekord zbog veće potražnje

Svet

25.11.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Gazprom: Izvoz gasa u Kinu dostigao novi rekord zbog veće potražnje Gazprom: Izvoz gasa u Kinu dostigao novi rekord zbog veće potražnje
Ruski Gazprom saopštio je da su njegove isporuke prirodnog gasa Kini dostigle novi istorijski maksimum usled rastuće potražnje. Kineska nacionalna naftna korporacija je 23.... Gazprom: Izvoz gasa u Kinu dostigao novi rekord zbog veće potražnje

Ruski Gazprom saopštio je da su njegove isporuke prirodnog gasa Kini dostigle novi istorijski maksimum usled rastuće potražnje.

Kineska nacionalna naftna korporacija je 23. novembra zatražila nove količine gasa preko rute Snaga Sibira 1 koje su još jednom premašile ugovorne obaveze Gazproma, naveo je ruski proizvođač u izjavi koju je u subotu citirala državna novinska služba Tass, preneo je Bloomberg.

„Gazprom je isporučio sve tražene količine i postavio novi rekord u dnevnim isporukama gasa Kini“, navodi se u saopštenju.

Gasprom i CNPC su prošlog meseca potpisali aneks ugovora u snabdevanju gasom preko Snage Sibira 1 koji predviđa dodatne isporuke do kraja 2023. godine.

Rusija namerava da sledeće godine izveze 30 milijardi kubnih metara gasa u Kinu, i da na kraju poveća isporuke na 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Odvojene pošiljke budućom dalekoistočnom rutom mogle bi da dostignu još 10 milijardi kubnih metara godišnje. Gazprom je takođe u pregovorima da isporučuje čak 50 milijardi kubnih metara godišnje preko budućeg konektora Snaga Sibira 2, ali ugovor nije potpisan.

Gazprom je saopštio da primećuje da se njegovi tokovi gasa kroz cev u Kinu poklapaju sa njegovim istorijskim isporukama u Zapadnu Evropu, koje su pale pošto su evropske zemlje krenule da diverzifikuju svoj uvoz energije nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Ruska kompanija je 2020. prodala oko 120 milijardi kubnih metara gasa zapadnoj Evropi.

Tagovi
GAS KINA RUSIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...