Energetska situacija u Evropi trenutno povoljnija nego prošle zime

EK razmatra da na godinu produži vanredne energetske mere

EU

18.11.2023 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

EK razmatra da na godinu produži vanredne energetske mere EK razmatra da na godinu produži vanredne energetske mere
Evropska komisija (EK) želi da na godinu produži vanredne energetske mere od prošle godine, koje je donela kako bi se EU izborila sa gasnom... EK razmatra da na godinu produži vanredne energetske mere

Evropska komisija (EK) želi da na godinu produži vanredne energetske mere od prošle godine, koje je donela kako bi se EU izborila sa gasnom krizom i zaštitila od budućih naglih skokova cena, ali i brzo prešla na obnovljive izvore energije.

Neimenovani visoki zvaničnik EU rekao je da se razmatra da te mere, koje prestaju da važe za nekoliko meseci, produži na godinu, prenosi Mina, pozivajući se na Capital.ba.

EK će predložiti produženje mera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta gasa, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga meseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar. Gornja granica cene gasa podelila je zemlje članice EU.

Pojedine zemlje, uključujući i Nemačku, upozorile su da bi ograničenje cene moglo da oteža snabdevanje sa globalnih tržišta gasa, dok Francuska, Poljska i druge države traže da se ta mera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime – zahvaljujući zemljama koje su obezbedile uvoz gasa iz drugih zemalja i povećale njegovo skladištenje.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cena energeneta i velike inflacije.

EU je donela niz mera kako bi se izborila sa energetskom krizom, uključujući ograničenje cene gasa i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

  • HANA

    19.11.2023 #1 Author

    Džabe sve…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    19.11.2023 #2 Author

    Ali ako bude jaka zima videcemo koliko će biti efikasna

    Odgovori

  • colorida_cielo

    19.11.2023 #3 Author

    Otkud sad to kad su pričali da imaju dovoljno skladišta.

    Odgovori

  • LAV

    19.11.2023 #4 Author

    Da je povoljnija nego prosle zime to da, prosle zime nosmo ni znali da li cemo imati energetsku situaciju a jos manje kakva ce biti.

    Odgovori

  • SUNCICA

    19.11.2023 #5 Author

    Dobre mere

    Odgovori

  • GAGA

    19.11.2023 #6 Author

    Ne znaju ni sami sta pricaju

    Odgovori

  • CIGI

    19.11.2023 #7 Author

    A sad ipak nemamo dovoljno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...