Novi evropski zakon o zaštiti životne sredine

Zabrana upotrebe klima uređaja, toplotnih pumpi i frižidera do 2050.

EU

10.10.2023 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zabrana upotrebe klima uređaja, toplotnih pumpi i frižidera do 2050. Zabrana upotrebe klima uređaja, toplotnih pumpi i frižidera do 2050.
Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su prošle nedelje preliminarni politički sporazum o smanjenju super-potentnih gasova staklene bašte u frižiderima i klima uređajina... Zabrana upotrebe klima uređaja, toplotnih pumpi i frižidera do 2050.

Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su prošle nedelje preliminarni politički sporazum o smanjenju super-potentnih gasova staklene bašte u frižiderima i klima uređajina što je deo šireg plana EU za smanjenje emisije ugljen-dioksida i zaštitu životne sredine.

Evropske zemlje i regulatori postigli su dogovor o zakonu prema kojem će EU potpuno ukinuti upotrebu hidrofluorougljenika (HFC) do 2050. godine. „Takve suspstance imaju veoma negativan uticaj na zdravlje naše planete i moraju postepeno da se smanjuju“, rekla je španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera, prenosi Reuters.

Razgovori o smanjenju upotrebe fluorisaniih gasova u EU počeli su ranije ove godine. Ovi gasovi koriste se kao rashladni fluidi u toplotnim pumpama i frižiderima. Sporazum predviđa postepeno ukidanje prodaje proizvoda koji koriste f-gasove. Potpuna zabrana f-gasa u klima uređajima i toplotnim pumpama trebalo bi da se primenjuje od 2035. godine.

Preliminarni sporazum takođe predviđa zabranu nekoliko kategorija proizvoda i opreme koja sadrži HFC, uključujući kuhinjske frižidere, rashladne uređaje, pene i aerosole u određenim rokovima. Izuzeci od zabrane su predviđeni sko postoji zabrinutost za bezbednost, saopštio je Savet EU.

Zakon treba da dobije zvanično odobrenje većine jurisdikcija i zemalja EU, ali se smatra da je taj korak formalnost, jer je dogovor već postignut. Dok je postojeće zakonodavstvo EU već značajno ograničilo upotrebu F-gasova, nova pravila bi dodatno smanjila njihovu emisiju u atmosferu i doprinela ograničavanju globalnog povećanja temperature u skladu sa Pariskim sporazumom.

Kazne bi trebalo da obuhvataju novčane kazne, oduzimanje proizvoda, privremeno isključivanje proizvoda iz javnih nabavki i privremene zabrane prometa. Sistem kažnjavanja treba da bude kompatibilan sa evropskom Direktivom o ekološkom kriminalu i nacionalnim pravnim sistemima.

  • SHALIMAR

    10.10.2023 #1 Author

    Ekoloski kriminal je sve vreme prisutan..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...