inspekcijske kontrole pojačale provere

Famozni Sertifikat B gasi auto-servise klima uređaja?

AutomobiliIzdvajamoPoslovanjeSrbija

16.4.2024 15:15 Autor: Miljan Paunović 14

Famozni Sertifikat B gasi auto-servise klima uređaja? Famozni Sertifikat B gasi auto-servise klima uređaja?
Ako ovih dana odvezete automobil na servisiranje klime, može se desiti da ovu uslugu ne možete više da obavite u servisu u kome ste... Famozni Sertifikat B gasi auto-servise klima uređaja?

Ako ovih dana odvezete automobil na servisiranje klime, može se desiti da ovu uslugu ne možete više da obavite u servisu u kome ste to do sada redovno radili.

Naime, prema informacijama iz Udruženja autoservisi Srbije (UAS), serviseri klima na motornim vozilima ovih dana masovno sklanjaju klima stanice iz svojih auto-servisa i prestaju da pružaju tu uslugu. Razlozi zbog kojih se odlučuju na ovako radikalan potez na početku sezone, kada vožnja bez klime u vozilima postaje nezamisliva, su brojni, ali glavni se zove – Sertifikat B.

Da je upravo ovaj dokument najveći problem potvrdila je u razgovoru za Biznis.rs Aleksandra Đurišić, menadžerka UAS-a.

„Sertifikat B označava da je neko lice osposobljeno za rukovanje freonom – vrstom gasa koji se upotrebljava za klima uređaje. Uredba je doneta još 2016. godine i u njoj se kaže da sva lica koja rukuju freonom u auto-servisima, bez obzira na to da li im je to osnovna delatnost ili jedna od usluga, moraju da imaju ovaj sertifikat“, objašnjava naša sagovornica, i dodaje da su obuke za ovaj sertifikat u zastoju, te da je zbog toga nastao problem.

Sertifikat B se stiče na jednodnevnoj obuci koja košta 12.000 dinara u Tehničkoj školi na Novom Beogradu, i 18.000 dinara na Energy net akademiji u Kaću. Ovo su jedina dva mesta gde se ona održava. Zatim se potvrda šalje nadležnom ministarstvu koje ima rok od 30 dana da izda rešenje-sertifikat o osposobljavanju za rukovanje kontrolisanim gasovima, i ono važi pet godina.

„Nakon što fizičko lice ili vlasnik servisa dobije rešenje konkretan auto-servis aplicira i upisuje se u registar servisera klima na motornim uređajima. Za prodavce kontrolisanih gasova uredbe su predvidele da ih mogu prodavati samo pravnim licima i preduzetnicima koji su upisani u evidenciju ministarstva i koji imaju potrebne licence (Sertifikat B)“, kaže Đurišić i dodaje da je zbog toga sada nastao problem.

Foto: Unsplash.com / @zenitarka

„UAS je 2022. godine dobio informaciju od tehničkih škola da se u okviru UNIDO projekta u nekoliko škola može besplatno proći obuka za sticanje Sertifikata B, i da je to za nas zakonska obaveza. Ponuđeno nam je 150 mesta, a mi smo nadalje ovu informaciju preneli članstvu. Stotinak kolega je tada prošlo obuku na četiri lokacije u školama u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a koje su iz donacija dobile neophodnu tehničku opremu za sprovođenje obuke. Kada se projekat završio više niko nije spominjao Sertifikat B. Tokom 2023. godine kontaktirali smo sve ove škole u želji da omogućimo obuku našim članovima. Osim u Tehničkoj školi na Novom Beogradu, u svim ostalim školama su nam rekli da se obuke više ne održavaju“, kaže Đurišić i dodaje da su upućeni na jednu privatnu firmu u Kaću koja je u tom momentu jedina imala dozvolu da sprovodi obuke, a i sada je tako.

„Kako većina servisera u zemlji i dalje nije bila obaveštena o zakonskim obavezama, interesovanje za ove obuke bilo je malo i sporadično su se organizovale u Kaću, i u Tehničkoj školi Novi Beograd za članove našeg Udruženja“, kaže naša sagovornica.

Ona dalje objašnjava da su tokom 2023. godine kolege iz različitih delova Srbije počele da ih obaveštavaju o izuzetno strogim inspekcijskim kontrolama, često i u pratnji policije sa nalozima za pretres, a povodom Sertifikata B i opasnog otpada.

„Uvidevši ozbiljnost situacije, Udruženje se obratilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine u želji da ukažemo na stanje na terenu i da se sastanemo, razgovaramo o svemu ovome i zajednički nađemo rešenja da omogućimo primenu zakona. Nažalost, naši pozivi i dopisi ostali su bez odgovora. Ovih dana kontrole su pojačane, a po prvi put i prodavci kontrolisanih gasova dobili su obaveštenje od ministarstva da ih ne smeju prodavati fizičkim licima, već samo onima koji su upisani u evidenciju ministarstva i imaju potrebne licence. Paralelno sa tim, veliki broj kolega obavestio nas je da nisu uspeli da dobiju Sertifikat B, niti da se upišu u evidenciju ministarstva u zakonski predviđenom roku. Jedan broj kolega se javio da su dobili Sertifikat B, ali da ih nema u registru na sajtu ministarstva. U opštem metežu koji je nastao mnogi serviseri odlučili su da jednostavno prestanu da servisiraju klime dok se ne steknu uslovi da se time bave“, kaže Đurišić.

Tokom jednog meseca mali broj ljudi prođe ovu obuku – od 100 do 200 njih, a prema podacima UAS-a ukupno ima oko 15.000 servisera koji bi trebalo da završe obuku da bi dobili Sertifikat B.

„Ukoliko serviser ne poseduje licencu kazne su izuzetno visoke. Za pravna lica iznose od pola miliona do milion dinara, za preduzetnike oko 250.000 do 500.000 dinara. Za male servisere to su kazne koje mogu da im zatvore radnju, te je puno njih donelo odluku da se klime ne pune do daljnjeg, odnosno da ne pružaju ovu uslugu“, kaže Đurišić.

Da bi problem bio rešen iz ovog Udruženja predlažu hitno otvaranje novih centara za obuku za sticanje Sertifikata B, jer je nemoguće brzo organizovati obuke za sve zainteresovane na samo dve lokacije, i to u Beogradu i Kaću. Na sajtu ministarstva ima manje od 80 servisera koji poseduju neophodan sertifikat.

UAS zahteva i da se obustave inspekcijske kontrole i sankcionisanje dok svi ne prođu obuke i upišu se u registar. Dotle predlažu preventivno delovanje inspekcija, kako bi zajedničkim radom informisali servisere o obavezama.

„Dok se ne steknu uslovi da svi radimo u skladu sa zakonom, predlažemo da se kontrolisani gasovi prodaju isključivo pravnim licima i preduzetnicima koji su u procesu registracije i usklađivanja sa propisima. Tražimo hitne zajedničke sastanke sa svim sektorima Ministarstva za zaštitu životne sredine, kako bismo govorili o ovom i brojnim problemima sa upravljanjem opasnim otpadom koji će ponovo postati aktuelni na jesen“, navodi su u saopštenju iz ovog Udruženja.

Nedopustivo mali broj centara za obuku

Povodom celokupne situacije predstavnici UAS-a po prvi put su primljeni na sastanak u Ministarstvu zaštite životne sredine u sredu, 10. aprila.

„Na sastanku smo damama iz Sektora za vazduh i ozonski omotač ukazali da je i dalje najveći problem nepoznavanje zakonske regulative i nedostatak mehanizama za informisanje svih u lancu o zakonskim obavezama. Ukazali smo i na neažurnost spiskova na sajtu ministarstva i sporo izdavanje samih sertifikata za one koji su prošli obuke. Još veći problem je što je u Srbiji obuku moguće proći na samo dve lokacije (Kać i Beograd). Nedopustivo mali broj centara za obuku za nešto što je naša zakonska obaveza otežava nam proces sticanja Sertifikata B i upisa u evidenciju. Prvi naredni termini za obuke su tek sredinom maja, a prema dosadašnjem iskustvu sa izdavanjem Sertifikata B od strane Ministarstva, nećemo biti u prilici da radimo u skladu sa zakonom do kraja letnje sezone, a verovatno i mnogo duže“, ističe Aleksandra Đurišić, menadžerka UAS-a.

  • Kata

    16.4.2024 #1 Author

    Nista bez sertifkkovanna

    Odgovori

  • LENA

    16.4.2024 #2 Author

    Nedostatak obuka za Sertifikat B za rad sa freonom stvara probleme u autoservisnoj industriji, što može biti frustrirajuće za vozače.

    Odgovori

  • STEPA

    17.4.2024 #3 Author

    Baš su našli pravo vreme za uvođenje sertifikata.

    Odgovori

  • Pera

    17.4.2024 #5 Author

    ,,Energy net,, akademija u Kaću ?!!

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.4.2024 #6 Author

    Za sve treba sertifikat novo pravilo

    Odgovori

  • jevtić

    18.4.2024 #8 Author

    Svašta…..

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #9 Author

    Bez AAA sertifikata ne priznajem ništa.

    Odgovori

  • Vale

    20.4.2024 #10 Author

    E sad treba kontrolisati I one koji su zavrsili obuku, a I te kontrolore, treba kontrolisati da li rade dobro, pa tek onda mogu da rade, ovi koji su zavrsili obuku, kad ovi glavni kontrolori daju dozvolu za rad, posle svih, da mogu konacno da rade svoj posao, ovi koji su zavrsili obuku, itd.

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #11 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • SENSEI

    22.4.2024 #12 Author

    Stalno se nešto menja i dopunjuje a nigde poboljšanja

    Odgovori

  • Goran

    22.4.2024 #14 Author

    Ova priča sa sertifikatima je krenula pre 6-7 god ali niko to nije shvatio ozbiljno. E sad kuknjava. A i nije normalno da vulkanizeri pune auto klime, ali mesto curenja da saniraju niti umeju niti ih to uopste zanima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...