Posetioci do 27. marta mogu da vide najsavremenija vozila

Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu: U kom pravcu ide auto-industrija?

AutomobiliManifestacijeRegionSrbijaSvet

23.3.2024 14:45 Autor: Miljan Paunović 19

Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu: U kom pravcu ide auto-industrija? Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu: U kom pravcu ide auto-industrija?
Sajam automobila i motocikala, odnosno DDOR BG CAR SHOW i MOTOPASSION, održava se do 27. marta u Beogradu. Ovo je jedna od manifestacija koja... Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu: U kom pravcu ide auto-industrija?

Sajam automobila i motocikala, odnosno DDOR BG CAR SHOW i MOTOPASSION, održava se do 27. marta u Beogradu. Ovo je jedna od manifestacija koja redovno privlači veliku pažnju domaće, ali i strane javnosti.

Najveća smotra vozila u regionu počela je na Beogradskom sajmu u četvrtak. Posetioci premijerno mogu da vide nove serije automobila iz fabrika velikih auto-kompanija poput BMW-a, Alfa Romea, Forda, Hyundaia, Mercedesa…

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boris Ćorović kaže za Biznis.rs da su načelno zadovoljni ovogodišnjim sajmom.

„Nismo baš u 100 odsto kompletnom sastavu, ali najveći deo članica Asocijacije je prisutan i predstavlja ono najnovije i najaktuelnije što auto-moto industrija nudi. Na ovogodišnjim sajamskim manifestacijama učestvuje 27 članica naše Asocijacije, koje predstavljaju 28 automobilskih brendova sa 36 premijera koje možete da vidite u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4 Beogradskog sajma“, ističe naš sagovornik.

Međunarodni sajam automobila Beograd 2024 / Foto: Biznis.rs

Na ovogodišnjem auto-moto sajmu posetioci imaju priliku da vide najsavremenija vozila, tehnološka rešenja i pravac kojim se ubrzano kreće automobilska industrija. Ćorović navodi da su se članovi Srpske asocijacije uvoznika i ove godine potrudili da premijerno predstave brojne električne i hibridne modele.

„Nulta emisija CO2 i ostalih gasova sa efektom staklene bašte je pravac kojim će se kretati auto-industrija u narednim decenijama, i tu činjenicu uopšte ne treba dovoditi u pitanje uprkos trenutnom zastoju u prodaji tih vozila na tržištu Evropske unije. Od takozvane ’zelene agende’ se neće odustati, i to ne samo kada je EU u pitanju već i druga velika tržišta kao što su Kina, SAD… Mi u Srbiji smo itekako svesni važnosti zelene agende i proklamovanog pravca razvoja automobilske industrije. Gotovo svi uvoznici u ponudi imaju ili 100 odsto električne ili hibridne automobile. Tokom 2023. je kod nas prodato rekordnih 331 novih električnih automobila, i na sajmu je svakako glavni fokus na elektro-mobilnosti“, ističe generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Činjenica je da se ova dva sajma dešavaju u momentu kada se globalna sajamska industrija u vezi sa auto-moto sektorom još uvek oporavlja od posledica Covid pandemije i ukrajinske krize, primećuje Ćorović.

„Primera radi, pod pokroviteljstvom OICA (Međunarodna organizacija proizvođača motornih vozila) ove godine će biti ili je već organizovano relativno malo automobilskih sajmova – Vašington i Ženeva pre Beograda, te Bangkok, Birmingem, Milano-Monca, Hanover (komercijalna i transportna vozila), Pariz i Sofija posle. Iako DDOR BG CAR SHOW ove godine nije pod kišobranom OICA (bio je 2023, sledeći je 2025), biti u ovakvom društvu znači i prestiž i pohvalu za organizatore i izlagače. Pogotovo ako se ima u vidu da se, za razliku od nedavno održanog prestižnog sajma u Ženevi, gde su od giganata izlagali samo Renault (sa Daciom), BYD, MG (Kina), na sajmu u Beogradu predstavlja većina najvećih evropskih i svetskih proizvođača“, podseća Boris Ćorović.

Najskuplji automobil 360.000 evra

Jedan od automobila na Sajmu koji privlači najviše pažnje je KTM X-BOW GT-XR, vozilo koje stiglo iz GT2 šampionata i prošlo proces homologacije, odnosno može da učestvuje i u saobraćaju, ali i da uzme učešće na auto-trkama. Ovo je ujedno najskuplji automobil i košta 360.000 evra, ima samo 1.000 kilograma i 500 konjskih snaga.

Međunarodni sajam automobila Beograd 2024 / Foto: Biznis.rs

Najjeftiniji automobili, mali gradski, idu od 12.000 do 15.000 evra.

U ponudi je i e-automobil Chery EQ 1, bez subvencija košta 21.000 evra, a sa subvencijom koju daje država iznosi 16.000 evra. Ovo malo vozilo ima četiri sedišta i domet od 300 kilometara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...