ohrabrujuće prognoze finansijske korporacije S&P global

Prodaja vozila u svetu raste, Kina ispred Evrope i SAD

AnalizaAutomobiliSvet

20.2.2024 15:35 Autor: Miljan Paunović 9

Prodaja vozila u svetu raste, Kina ispred Evrope i SAD Prodaja vozila u svetu raste, Kina ispred Evrope i SAD
Čini se da nije trebalo puno vremena da se prodaja automobila nakon pandemije i početka rata u Ukrajini vrati na kolosek rasta. Nova analiza... Prodaja vozila u svetu raste, Kina ispred Evrope i SAD

Čini se da nije trebalo puno vremena da se prodaja automobila nakon pandemije i početka rata u Ukrajini vrati na kolosek rasta.

Nova analiza američke finansijske korporacije S&P Global, koju je prenela Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova je ohrabrujuća, jer prognozira nastavak rasta ovog tržišta tokom godine.

Naime, stručnjaci iz ove korporacije su saopštili da će prodaja automobila u svetu zabeležiti rast po stopi od 2,8 odsto, i dostići 88,3 miliona prodatih automobila.

U prošloj godini, prema podacima S&P Globala u svetu je prodato blizu 86 miliona vozila što je predstavljalo rast od 8,9 odsto u odnosu na 2022. od koje se „računa“ početak oporavka ove industrije, koja je pretrpela ozbiljan udarac za vreme globalne pandemije.

Kada je Evropa u pitanju, prodaja bi trebalo da poraste 2,9 odsto, odnosno da sa 14,7 prodatih automobila u 2023. premaši 15 miliona jedinica.

Analitičari S&P Globala smatraju da će najveći izazov u Evropi biti sposobnost država da subvencionišu kupovinu električnih vozila. Kod ove prognoze, treba napomenuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najznačajnijim tržištima Evropske unije, kamatne stope, uslovi kreditiranja, snažan zamah tražnje električnih vozila, teškoće oko nabavke energenata, ali i predstojeći izbori u EU.

Foto: Pixabay.com

Rast se predviđa i na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, i to dva odsto. U 2023. godini prodato je 15,5 miliona vozila, a za ovu se prognozira 15,9 jedinica. Faktori koji će uticati na tržište vozila u SAD su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uslovi, i dalje visoke cene automobila. Kao veoma pozitivan signal se ocenjuju najave da će na tržištu električnih vozila biti ponuđeno oko 100 modela vozila, prenosi Asocijacija.

Evropa i SAD pokušavaju da dostignu najvećeg proizvođača vozila na svetu – Kinu. Ona je tokom prošle godine zabeležila prodaju od 25,3 miliona vozila, i rast od 4,9 odsto. Ove godine očekuje se da će biti prodato 26,4 miliona jedinica, što bi bio rast od 4,2 odsto.

Ono što je najinteresantnije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 odsto nadmašivši 2023. kada je taj rast iznosio 36 odsto.

Logično je da će i tokom ove godine električna vozila osvajati tržišta sve više, jer se auto-kompanije sve brže prebacuju na proizvodnju ovih modela.

Predviđa se da će prodaja čisto električnih, plag-in hibrida i „klasičnih“ hibrida dostići 17,5 odsto globalno (godišnji rast od 39,5 odsto).

Najveći tržišni udeo e-vozila imaće Kina, čak 26,8 odsto (godišnji rast 28 odsto). I u Evropi će vozila koja mogu za kretanje da koriste električnu energiju da zabeleže oko 22 odsto od svih prodatih automobila i lakih komercijalnih vozila. To je neverovatan rast od 41 odsto na godišnjem nivou.

Po ovom parametru rekorder će biti tržište SAD koje će imati godišnji rast prodaje ove vrste vozila od čak 66,4 odsto.

I u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, Indiji, e-vozila nezaustavljivo osvajaju tržište. Prognoza kaže da će u 2024. godini učešće ove vrste vozila u ukupnoj prodaji dostići 4,1 odsto, što predstavlja respektabilni godišnji rast od 39 odsto, prenela je Asocijacija prognozu S&P Globala.

Nemačka beleži rast prodaje u januaru

Iz Nemačke stižu dobri signali, jer prema minhenskom institutu za ekonomska istraživanja Ifo, uslovi u ovoj industriji su se znatno poboljšali u januaru.

„Pokazatelj trenutnih uslova za nemačku automobilsku industriju porastao je sa 3,4 boda u decembru na sadašnjih 14,1 poen“, objavio je Ifo.

U Nemačkoj je u januaru prodato 213.500 novih automobila, što je 19,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Savezna kancelarija za motorna vozila KBA.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je pred nemačkom automobilskom industrijom još godina izazova, prenosi agencija Mina.

  • DOBRILA

    20.2.2024 #1 Author

    Kod Kineza sve i pocinje

    Odgovori

  • Manja

    20.2.2024 #2 Author

    Kinezi su maestralni… od njih sve pocinje i siri se na ostatak sveta

    Odgovori

  • SUNCE

    20.2.2024 #3 Author

    Po prodaji novih automobila se moze procenjivati i standar stanovnika jedne zemlje.Ocigledno je atandard najbolhi u Kini.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.2.2024 #4 Author

    Kina pa mi dve svetlosne godine…

    Odgovori

  • Sindi

    21.2.2024 #5 Author

    Uopsa-sa!

    Odgovori

  • SENSEI

    21.2.2024 #6 Author

    Kinezi u svemu pretiču Amerikance, pa i u ovoj sferi

    Odgovori

  • oblak67

    21.2.2024 #7 Author

    Logicno da su KInezi prvi..

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    21.2.2024 #8 Author

    Pa malo uslove i na nas da prebace ipak smo prijatelji

    Odgovori

  • MIKIMILE

    21.2.2024 #9 Author

    Svuda ih ima..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...