Države u regionu podstiču nabavku eko-automobila

Slovenija daje 6.500 evra subvencije za kupovinu e-vozila, Hrvatska 10.000, ostali u rangu Srbije

AutomobiliEUInfrastrukturaRegionSrbija

14.2.2024 13:24 Autor: Miljan Paunović 16

Slovenija daje 6.500 evra subvencije za kupovinu e-vozila, Hrvatska 10.000, ostali u rangu Srbije Slovenija daje 6.500 evra subvencije za kupovinu e-vozila, Hrvatska 10.000, ostali u rangu Srbije
Električna vozila su sve više u fokusu javnosti, a vlade država regiona trude se da obezbede pomoć u vidu subvencija i tako olakšaju zainteresovanim... Slovenija daje 6.500 evra subvencije za kupovinu e-vozila, Hrvatska 10.000, ostali u rangu Srbije

Električna vozila su sve više u fokusu javnosti, a vlade država regiona trude se da obezbede pomoć u vidu subvencija i tako olakšaju zainteresovanim vozačima da priušte sebi eko-vozilo.

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova istraživala je kakve programe o zaštiti vazduha imaju zemlje u regionu, bilo da su članice Evropske unije ili to žele da postanu.

I ove vlade, poput srpske, nastoje da reše pitanje voznog parka, te da ga modernizuju i pomognu zamenu vozila sa SUS motorima ekološki prihvatljivijim. Tako bi značajno smanjile emisiju štetnih gasova.

Slovenija će i ove 2024. godine nastaviti sa subvencijama za kupovinu električnih automobila, a uslovi će, kao i do sada, biti različiti za firme i pojedince, odnosno pravna i fizička lica.

Pravna lica će moći da ostvare subvenciju samo za nova, a fizička i za polovna električna vozila. Maksimalna vrednost vozila koja pravna lica mogu da kupe uz subvenciju iznosi 65.000 evra. Kod fizičkih lica visina subvencije zavisi od vrednosti vozila (maksimalna će biti 6.500 evra). Najavljuju se, po prvi put, i subvencije za električne bicikle, ali i uvođenje poreza za vlasnike električnih vozila od 1. juna ove godine“, navodi Asocijacija.

Foto: Biznis.rs / Ekomobilnost

Hrvatska je državne podsticaje za kupovinu ekoloških vozila uvela još 2014. godine, ali je prošle 2023. ova subvencija, na iznenađenje mnogih, izostala, uz obrazloženje nadležnog „Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“ da se izrađuju novi pravilnici.

Auto moto savez Hrvatske i mediji nezvanično tvrde da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro raspisati Javni poziv za dobijanje subvencija. Iznos podsticaja, kako se navodi na sajtu ovog fonda, biće do 40 odsto vrednosti vozila u zavisnosti od vrste. U 2022. godini visina podsticaja bila je oko 10.000 evra za električna i 5.000 evra za plug-in hibride (tada je vrednost iskazivana u kunama, a u međuvremenu je uveden evro).

Zanimljivo je da u Hrvatskoj mnoge javne službe same finansiraju kupovinu isključivo električnih vozila, pa tako hrvatska Pošta ima oko 470 električnih vozila i sama razvija svoju mrežu punionica. Procenjeno je da je samo na razlici u ceni goriva Pošta Hrvatske prošle godine uštedela oko 240.000 evra, piše u analizi Asocijacije.

U Crnoj Gori se osim stimulacije kupovine eko vozila za fizička i pravna lica (5.000 evra električna, 2.500 evra hibridna) stimuliše odnedavno i nabavka ekoloških vozila za javni sektor, i to sa 7.500 evra za električna i 4.000 evra za hibridna vozila. Javni poziv je raspisan 8. decembra prošle godine i još uvek traje.

Elektrifikacijom se bave i u Bosni i Hercegovini, te je tamo u prošloj godini za kupovinu ekoloških vozila odobreno milion konvertibilnih maraka – 500.000 za pravna i 500.000 za fizička lica. Za električna vozila iznos subvencija je bio 10.000 KM, za plug-in hibride 7.000 i za hibride 5.000 KM. Iz Asocijacije navode da se i u ovoj godini očekuje nastavak ove prakse.

Severna Makedonija je sa ovom vrstom subvencija počela još 2017. godine, a one su narednih godina dostigle i 5.000 evra za električna vozila, ali prošle godine sredstava u budžetu nije bilo. Prema pisanju makedonskih medija, trebalo bi da se u ovoj godini izdvoje sredstva i za električna i za hibridna vozila, ali i za vaučere za ugradnju TNG ili metanskih uređaja.

Albanija do sada nije imala direktne subvencije za nabavku eko-vozila, ali je uvoz električnih vozila oslobođen carine, PDV-a (17 odsto), ne plaća se putarina, tu su olakšice za porez, besplatno parkiranje i slično.

Država, koja se nada većim prihodima od turizma, stimuliše postavljanje električnih punjača u gradovima i duž glavnih saobraćajnica i elektrifikaciju javnog prevoza.

Počele prijave za subvencije

Podnošenje zahteva za subvenciju kupovine potpuno novog električnog vozila u Srbiji je počelo 12. februara i trajaće do 31. oktobra 2024. godine, a Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je detaljno uputstvo kako ostvariti ovo pravo.

Ranije je Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, a Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je u te svrhe 170 miliona dinara.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.