Ministarstvo energetike tvrdi da se gas uvozi po tržišnim cenama

Koliko Srbiju košta azerbejdžanski gas?

Srbija

22.11.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Koliko Srbiju košta azerbejdžanski gas? Koliko Srbiju košta azerbejdžanski gas?
Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da... Koliko Srbiju košta azerbejdžanski gas?

Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da bude završena za koji dan, a taj gasovod u probni rad pušten do kraja meseca, piše Danas, ali i skreće pažnju da nije objavljeno po kojoj ceni Srbija uvozi gas iz Azerbejdžana.

Sredinom novembra ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović u Bakuu je potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024.

U Ministarstvu rudarstva i energetike nisu saopštili po kojoj će ceni Srbija kupovati azerbejdžanski gas.

U resornom ministarstvu tvrde da su „dogovoreni veoma povoljni uslovi za Srbiju kada je reč o snabdevanju gasom iz Azerbejdžana“.

„Ugovorena je primena tržišne cene koja će se određivati prema relevantnom TTF tržištu za trgovinu prirodnim gasom u Evropi, rečeno je Danasu u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali bez obelodanjivanja konkretne cifre.

S obzirom da Srbija spada u red zemalja koje ruski gas dobijaju, kako je precizirano potpisivanjem dugoročnog ugovora, po najpovoljnijim cenama a da nedostajuće količine „plavog energenta“, koje nisu predmet dogovora dve zemlje o snabdevanju, Srbija kupuje po ceni koja je takođe znatno niža nego ona na berzama sasvim je jasno da će azerbejdžanski gas Beograd koštati značajno skuplje nego što je slučaj sa ruskim, konstatuje Danas.

U Ministarstvu rudarstva i energetike objašnjavaju da je dogovoreno da Azerbejdžan potrošačima u našoj zemlji isporučuje najmanje 365 miliona kubnih metara gasa godišnje uz mogućnost nabavke do 400 miliona kubnih metara što, kako se naglašava, zavisi “od potreba Republike Srbije”.

Na pitanje zašto Srbija već sad ne dobavlja količine do milijardu kubnih metara azerbejdžanskog gasa već će to uslediti, kako je najavljeno, tek od 2026. godine, u Ministarstvu energetike ističu da „u ovom trenutku nema potrebe za uvozom većih količina gasa“.

„Aranžman koji je dogovoren s Azerbejdžanom je takav da odgovara obema stranama“, naveli su u resornom ministarstvu.

Međutim, domaća stručna javnost je sasvim drugačijeg mišljenja, o čemu je Danas već pisao, i tvrdi da Azerbejdžan u ovom trenutku nema dovoljno gasa za sve svoje kupce, te zbog toga ne može da obezbedi veće količine za Srbiju, kao i što je to, pored toga da je taj “plavi energent” skuplji od ruskog, glavni razlog što će ga naša zemlja iz Azerbejdžana uvoziti u relativno malim količinama na godišnjem nivou.

Naime, 400 miliona kubnih metara gasa je dovoljno za jedva četrdesetak dana potrošnje u Srbiji.

Shodno tome, eksperti za energetiku ističu da azerbejdžanski gas ne može, bar ne u ovom trenutku, da bude konkurencija ruskom, kojim se inače potrošači u Srbiji u ovom trenutku jedino i snabdevaju.

Sa druge strane, stručna javnost smatra da je za našu zemlju veoma dobro što će Srbija već naredne godine dobiti još jednog snabdevača gasom, piše Danas.

  • LENA

    26.3.2024 #1 Author

    Uvoz u relativno malim količinama sugerira da azerbejdžanski gas neće biti glavni izvor snabdevanja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...