isporuke srbiji do 400 miliona kubnih metara gasa do kraja 2024.

Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana

Srbija

15.11.2023 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović u sredu je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim... Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović u sredu je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz te zemlje do kraja naredne godine.

„Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje“, rekla je Đedović Handanović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.

Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

„Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diverzifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima“, rekla je ona.

Foto: Beta/Izgradnja gasovoda

Đedović Handanović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijarde kubnih metara do 2030. godine.

„Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji“, rekla je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov, rekao je da je uz pomoć strateški važnih dokumenata koji su potpisani uspostavljen osnov za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, uključujući, po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

„Srbija je novi partner Azerbejdžana u diverzifikaciji gasnog tržišta u Evropi. Na osnovu isporuka gasa Srbiji u količini do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam“, naveo je Šahbazov.

Tagovi
GAS SRBIJA SVET
 • nata

  15.11.2023 #1 Author

  Bravo

  Odgovori

 • colorida_cielo

  20.11.2023 #2 Author

  Malo ljudi zna da gas mora da prodje preko Nagorno-karabaha, gde lako opet može da dodje do sukoba

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...