ministar za evropske poslove mađarske poslao pismo za pokretanje procedure

Mađarska traži od EU da preduzme mere protiv bugarske tranzitne takse za ruski gas

EUInfrastrukturaInvesticijeRegionSrbija

10.11.2023 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Mađarska traži od EU da preduzme mere protiv bugarske tranzitne takse za ruski gas Mađarska traži od EU da preduzme mere protiv bugarske tranzitne takse za ruski gas
Mađarska je tražila od Evropske komisije da pokrene pravni postupak protiv Bugarske zbog nedavno uvedenog poreza na ruski prirodni gas koji prolazi preko njene... Mađarska traži od EU da preduzme mere protiv bugarske tranzitne takse za ruski gas

Mađarska je tražila od Evropske komisije da pokrene pravni postupak protiv Bugarske zbog nedavno uvedenog poreza na ruski prirodni gas koji prolazi preko njene teritorije, rekao je jedan ministar.

Bugarska smatra da će taj porez, uveden u oktobru, smanjiti privilegovan položaj ruske državne energetske kompanije Gazprom u jugoistočnoj Evropi i odvratiti ruski uticaj u regionu, prenosi Beta.

Bugarska je u oktobru na ruski prirodni gas uredbom uvela taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom „Balkanski tok“.

Ta taksa je razljutila bugarskog suseda Srbiju kao i Mađarsku, koja je članica Evropske unije i jako zavisi od ruskog gasa koji dolazi uglavnom preko Turske i Bugarske.

U videu na Facebooku mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka rekao je da je poslao pismo Evropskoj komisiji pozivajući je da pokrene proceduru kršenja propisa protiv Bugarske, što je prvi potencijalni korak koji EU može da upotrebi da osigura da se zemlje članice drže njenih zakona.

Boka je rekao da je Bugarska uvela tu taksu bez prethodnih konsultacija sa Mađarskom i da veruje da ta mera predstavlja kršenje propisa EU o carinama i trgovini.

Foto: Rawpixel.com

„Bugarska taksa na energiju ozbiljno ugrožava energetsku bezbednost Mađarske i celog regiona“, rekao je Boka dodajući da je Mađarska spremna da pokrene to pitanje pred najvišim sudom EU pre kraja godine ako Komisija ne počne proceduru oko kršenja propisa.

Većina zemalja u Evropi su u velikoj meri našle alternativu ruskom gasu od kada je Moskva pokrenula svoju invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine. Ali Mađarska je lobirala u Moskvi da obezbedi povoljnije gasne aranžmane tokom 21 mesec od kada je rat počeo, navodi AP.

U Bugarskoj su prekinute isporuke od Gazproma ubrzo posle početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je Bugarska dozvolila upotrebu gasovoda Turski tok koji prelazi preko njene teritorije da snabdeva Srbiju i Mađarsku, kako navodi AP, dve „najproruskije“ vlade u Evropi. 

Taksa, kojom se uvodi naknada od deset evra po megavat-satu na prenos ruskog gasa razmatrana je u EU u oktobru, ali nije doneta odluka o tome da li je prikladna.

Bugarska vlada saopštila je da ne očekuje da će ta taksa uticati na podizanje cena u Mađarskoj i Srbiji već na manju dobit za Gazprom. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...