Saglasni ministar finansija Srbije i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske

Porez Bugarske na tranzit ruskog gasa, korak protiv Mađarske i Srbije

Srbija

18.10.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Porez Bugarske na tranzit ruskog gasa, korak protiv Mađarske i Srbije Porez Bugarske na tranzit ruskog gasa, korak protiv Mađarske i Srbije
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u zajedničkom saopštenju naveli su da je odluka Bugarske da... Porez Bugarske na tranzit ruskog gasa, korak protiv Mađarske i Srbije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u zajedničkom saopštenju naveli su da je odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas, koji se isporučuje preko njene teritorije, neprijateljski korak, usmeren protiv Mađarske i Srbije, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije, a prenosi Beta. 

„Ova nova bugarska regulativa ugrožava bezbedno snabdevanje energijom u Mađarskoj i Srbiji“, navedeno je.

Dodaje se da Evropska unija nije uvela sankcije na isporuke prirodnog gasa iz Rusije, te je argumentacija bugarskog premijera u potpunosti netačna.

Takva odluka, ističe se u saopštenju, podriva evropsku solidarnost i ugrožava energetsku bezbednost, kako zemlje članice Evropske unije, tako i zemlje kandidata. 

„Mađarska i Srbija će usaglasiti svoje stavove i na adekvatan način odgovoriti na ovu kontroverznu odluku Bugarske“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Podsetimo, Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu Evropsku uniju, prema zakonu objavljenom na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 dolara) po megavat-času, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se tranzitira kroz zemlju.

  • Vuk

    18.10.2023 #1 Author

    Recipročno porez natranzit bugarske robe.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...