Nova uredba uvodi taksu od 10,76 dolara po megavat-času

Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope

RegionSvet

16.10.2023 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope
Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu Evropsku uniju, prema zakonu objavljenom na zvaničnom sajtu bugarskog... Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope

Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu Evropsku uniju, prema zakonu objavljenom na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 dolara) po megavat-času, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se tranzitira kroz zemlju, piše Politika.

Naknada čini oko 20 odsto trenutne cene gasnih fjučersa u čvorištu Title Transfer Facility (TTF) u Holandiji, evropskom standardu za ovu robu. 

Ruski energetski gigant Gazprom je do 2022. godine bio jedan od ključnih snabdevača Bugarske gasom iz gasovoda. Međutim, nakon što su lokalne vlasti odbile da plate gorivo u rubljama, direktan izvoz u balkansku zemlju je obustavljen.

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom i sabotaže gasovoda Severni tok. Prema procenama Bloomberga, otprilike polovina ruskog gasa iz gasovoda namenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok.

Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdevanje niza zemalja južne Evrope, uključujući Mađarsku i Srbiju, koje se i dalje oslanjaju na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu meru „neprihvatljivom“.

„Čini se da postoje novi pokušaji da se ugrozi sigurnost snabdevanja Mađarske energentima i da se mađarsko-ruska energetska saradnja, uključujući transport prirodnog gasa, onemogući… Da država članica Evropske unije ugrozi snabdevanje gasom drugoj članici EU, suprotno je evropskoj solidarnosti, pravilima, i neprihvatljivo je“, rekao je Sijarto u petak, dok je prisustvovao forumu „Ruska energetska nedelja“ u Moskvi. On je dodao da i Mađarska i Srbija već preduzimaju korake kako bi osigurale da Bugarska ne može da primenjuje zakone na svoj uvoz gasa.

Gazprom još nije komentarisao razvoj događaja, niti je odgovorio na zahteve medija da reaguje.

  • Mike

    16.10.2023 #1 Author

    Mi smo ovde ugroženi čim se rodimo… 😶

    Odgovori

  • tamara71

    16.10.2023 #2 Author

    Pa valjda su trebali neki sporazum da potpisu koji jasno definise uslove pre nego sto su izgradili gasovod. Ako Bugarska ovim ne krsi nikakav ugovor ostali nemaju sta da se ljute.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...