ministarka rudarstva i energetike nakon sastanka sa sijartom

Đedović Handanović: Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa

SrbijaVesti

17.11.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Đedović Handanović: Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa Đedović Handanović: Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa, što omogućava dodatnu sigurnost za... Đedović Handanović: Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je Srbija uskladištila 680 miliona metara kubnih gasa, što omogućava dodatnu sigurnost za snabdevaje građana i privrede u toku ove grejne sezone.


Ministarka je posle sastanka u Beogradu s ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom istakla da su Srbija i Mađarska saveznice u sigurnom snabdevanju energentima, te da Srbija u snabdevanju gasom ima podršku Mađarske, gde skladišti dodatne količine tog energenta, koje su veće nego prošle godine, prenosi Beta.

Dodala je i da Mađarska računa na gasovod Balkanski tok, koji prolazi kroz Srbiju i koji je, kako je istakla, završen na vreme, tik pre početka konflikta u Ukrajini, a koji je siguran izvor snabdevanja za obe zemlje. Ministarka je rekla da je sa Sijartom razgovarala i o najavljenom uvođenju takse na tranzit gasa kroz Bugarsku što, kako je ukazala, ugrožava sigurnost snabdevanja, ali i međunarodno pravo i međunarodne ugovore, a primena te takse bi bila nepovoljna za Srbiju i Mađarsku, kao i za Sevrenu Makedoniju, Austriju i Slovačku.

Srbija se zato „zvanično obratila Energetskoj zajednici, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije, jer želimo da budemo sigurni da po tom pitanju nema kršenja regulativa, ni ugovornih obaveza“, kazala je ministarka.

Ona je navela da će Srbije i Mađarska nastaviti da razmenjuju informacije o tom pitanju da bi se zaštitilile.

„Nastavićemo i da razgovaramo i sa zvaničnicima Bugarske i pokušamo da nađemo rešenje i prevaziđemo ovaj izazov koji bi imao negativne, pre svega finansijske posledice, na građane i privredu Srbije i Mađarske“, kazala je Đedović Handanović.

Foto: Pixabay.com

Po njenim rečima, biće obezbeđen alternativni izvor gasa iz Azerbejdžana, preko Bugarske i gasne interkonekcije koja se završava za nekoliko dana.

„Svi izvođači i podizvođači su na terenu. Očekujemo da će taj gasovod biti operativan do kraja novembra i da potpisivanjem ugovora u Bakuu imamo osnov i za isporuku i tog gasa i da će to dodatno učiniti Srbiju tranzitnom zemljom, ojačati našu poziciju i omogućiti nove izvore snabdevanja“, rekla je ona.

Đedović Handanović je navela da je sa Sijartom razgovarala i o planovima za izgradnju naftovoda između Srbije i Mađarske.

„Počela je realizacija tehničke dokumentacije koja će većim delom biti spremna naredne godine, obezbedili smo finansiranje, a dogovorii smo se i da uspostavimo zajedničku radnu grupu kako bi se nadgledao proces izgradnje“, kazala je ona i podsetila da bi izgradnja tog naftovoda trebalo da počne u drugoj polovini 2025. godine.

Dodala je da se sa mađarskim kolegama razgovarala i o jačanju prenosnih veza električnu energiju i projektu Panonski koridor koji je u pripremi.

„Trgovina i prenos električne energije između Srbije i Mađarske raste i to je potencijal za dalju saradnju“, rekla je ona i dodala da se očekuje do kraja godine pristupanje Mađarske Regionalnoj platformi za trgovinu električnom energijom, koju već koriste Srbija i Slovenija.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je istakao da Mađarska ceni saradnju sa zemljama koje doprinose njenoj energetskoj bezbednosti.

„Srbija pomaže Mađarskoj da budemo energetski snabdeveni i sigurni“, naglasio je on i podsetio da je iz pravca Srbije u Mađarsku stiglo četiri milijarde kubnih metara gasa.

Foto: Freepik.com

Podsetio je da je saradnja obostrana jer Srbija u Mađarskoj skladišti oko 280 miliona kubnih metara gasa. Sijarto je naveo i da se razmišlja o dupliranju kapaciteta za razmenu električne energije između dve zemlje, a taj projekat bi trebalo da bude završen do 2028. godine, što je za Mađarsku bitno, jer će imati velike investicije u proizvodnju električnih automobila.

Mađarski ministar je rekao da je Bugarska članica EU koja dovodi u opasnost energetsko snabdevanje, a da Srbija koja nije članica to ne čini.

„Korak koji je Bugarske preduzela na uvođenju takse na tranzit gasa, mogao bi da ugrozi snabdevanje Srbije, Severne Makedonije i Mđarske“, kazao je on.

Izneo je da Bugarska bez prethodne najave, u vidu ultimatuma, uvodi tranzitnu taksu na gas i ocenio da je to neprihvatljivo.

„Mađarska je spremna da zaštiti svoju bezbednost i obezbedi snabdevanje energentima. Mi smo preduzeli odgovarajuće korake i obratili smo se Evropskoj komisiji. Sa Srbijom smo se dogovorili da ćemo usaglasiti dalje zajedničke korake i da na potez Bugarske damo zajednički odgovor“, rekao je Sijarto.

Po njegovim rečima, potez Bugarske dovodi u pitanje i solidarnost unutar EU, a protiv je i evropskih propisa, jer znači uvođenje carine na proizvod što među zemljama članicama nije moguće, jer se na taj način ograničava slobodan protok robe i krše propisi EU.

Podsetio je da je pre 16 godina Italija pokušala da uvede sličnu taksu na prirodni gas koji se uvozio iz Alžira, ali je Evropski sud odlučio da je to bespravno uvedena taksa.

„Nadamo se da će i u ovom slučaju protiv Bugarske EU na isti način da postupi i da poštuje sopstvena pravila, odnosno da ne dozvoli nijednoj članici da dovodi u pitanje bezbednost snabdevanja energentima druge članice EU“, rekao je Sijarto.

 • SUNCE

  17.11.2023 #1 Author

  Dobro je da su nabavili dovoljno gasa. Nadam se da ce ga imati za celu sezonu dovoljno.

  Odgovori

 • Jj992

  17.11.2023 #3 Author

  Bas lepo

  Odgovori

 • MAXMAD

  18.11.2023 #4 Author

  Ministarka velikih lobističkih grupacija u energetici ili ministarka RS?

  Odgovori

 • Cale

  19.11.2023 #5 Author

  Biće dovoljno, obezbeđeni su na vreme

  Odgovori

 • MAJA

  19.11.2023 #6 Author

  Nadamo se da ce biti dovoljno

  Odgovori

 • Brana

  19.11.2023 #7 Author

  Odlično

  Odgovori

 • LAV

  19.11.2023 #8 Author

  Svakako je bolje da imamo zalihe.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.11.2023 #9 Author

  To se valjda podrazumeva da je sve obezbedjeno za sezonu…

  Odgovori

 • GAGA

  19.11.2023 #10 Author

  Pa odlicno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...