ministarka rudarstva i energetike i ambasador kipra o diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom

Intenzivnija saradnja Kipra i Srbije u energetici

SrbijaVesti

9.11.2023 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Intenzivnija saradnja Kipra i Srbije u energetici Intenzivnija saradnja Kipra i Srbije u energetici
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i novi ambasador Kipra u Srbiji Andreas Fotiu razgovarali su u četvrtak o produbljivanju saradnje u... Intenzivnija saradnja Kipra i Srbije u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i novi ambasador Kipra u Srbiji Andreas Fotiu razgovarali su u četvrtak o produbljivanju saradnje u energetici, posebno u diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom.

Đedović Handanović je rekla da su odnosi Srbije i Kipra „tradicionalno prijateljski i naš zajednički interes je da osnažimo ekonomsku i energetsku saradnju imajući u vidu zainteresovanost obe strane, kao i značajne potencijale“, prenelo je njeno ministarstvo.

Fotiu je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju u diverzifikaciji snabdevanja gasom i istakao značaj planiranog Istočnomediteranskog (East-Med) gasovoda.

Taj gasovod treba da preko Kipra poveže gasne resurse istočnog Mediterana sa Bugarskom, Grčkom, a potencijalno i Srbijom, i poboljša sigurnost snabdevanja gasom kroz diverzifikaciju izvora i pravaca.

Đedović Handanović je navela da se radi na pripremi dokumentacije za gasnu interkonekciju sa Severnom Makedonijom, koja bi mogla biti završena narednih nekoliko godina uz podršku Evropske unije. Time, rekla je ona, dodatno unapređujemo sigurnost snabdevanja i omogućava se potencijalno povezivanje sa Istočnomediteranskim gasovodom u čijoj izgradnji Kipar ima veliku ulogu.

Ministarka je prenela da je prioritetni zadatak vlade i njenog ministarstva osiguravanje stabilnog i sigurnog snabdevanja energentima i što veće energetske nezavisnosti Srbije.

Podsetila je da je Vlada Srbije sredinom ove godine definisala prioritetna ulaganja do 2030. godine, a najpre u nove proizvodne, prenosne i distributivne kapacitete vrednosti 15 milijardi evra.

Istakla je da će Srbija završetkom izgradnje gasne interkonekcije s Bugarskom moći da se poveže s gasovodima TAP i TANAP dok očekuje da će do kraja godine početi snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...