Godišnja konferencija za programere u Silicijumskoj dolini

Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvet

19.3.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže
Kompanija Nvidia predstavila je u ponedeljak na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 svoj najnoviji čip koji je 30 puta brži u nekim zadacima... Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže

Kompanija Nvidia predstavila je u ponedeljak na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 svoj najnoviji čip koji je 30 puta brži u nekim zadacima od prethodnih modela. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang započeo je konferenciju nizom najava osmišljenih da Nvidia zadrži dominantnu poziciju u industriji veštačke inteligencije.

Huang je detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije, čiji kupci uključuju većinu najvećih svetskih tehnoloških firmi, prenosi Reuters.

Najave čipova i softvera predstavljenih na GTC 2024 pomoći će da se utvrdi da li Nvidia može da zadrži svoj udeo od 80 odsto na tržištu za AI čipove. Nvidia, nekada poznata među entuzijastima kompjuterskih igrica, udvostručila je prodaju u protekloj fiskalnoj godini kada je premašila 60 milijardi dolara prihoda.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 240 odsto u poslednjih 12 meseci, što je čini trećom najvrednijom kompanijom na američkoj berzi, iza Microsofta i Apple-a. Novi čip kompanije Nvidia pod nazivom B200 brži je 30 puta u rešavanju zadataka kao što je serviranje odgovora chat-bota.

Nvidia je saopštila da veliki kupci, uključujući Amazon, Google, Microsoft, OpenAI i Oracle očekuju da će koristiti novi čip u uslugama računarstva u oblaku i sopstvene ponude AI. Nvidia takođe prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju sistema. Njena najnovija interacija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 delova i teška je 1,36 kilograma.

Mnogi analitičari očekuju da će tržišni udeo kompanije Nvidia pasti za nekoliko procenata u tekućoj godini, jer novi proizvodi konkurenata dolaze na tržište, a najveći kupci Nvidije prave svoje čipove.

  • tamara71

    20.3.2024 #1 Author

    Da ubace 16gb vrama u svoje graficke imali bi 99% udela

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...