Investirali 4,2 milijarde evra u privredu Srbije

Kina je u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji

SrbijaSvet

14.6.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina je u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji Kina je u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je na konferenciji „Komunikacija, Integracija, Ekosistem” koju su organizovale kineske kompanije CRBC i CCCC da je... Kina je u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je na konferenciji „Komunikacija, Integracija, Ekosistem” koju su organizovale kineske kompanije CRBC i CCCC da je Kina u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji i da je naša zemlja posvećena jačanju veza sa kineskim partnerima.

Momirović je naveo da je poslednjih godina saradnja između Srbije i Kine značajno intenzivirana te da je realizovan niz uspešnih infrastrukturnih i drugih projekata.

Podsetio je da je nedavno završena prva runda pregovora za zaključivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje koji će doprineti da trgovinska saradnja bude dodatno ojačana, preneo je Blic.

„Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine omogućiće još veći izvoz naših kompanija na kinesko tržište. Izvoz u Kinu dostigao je zavidne 1,3 milijarde dolara godišnje”, rekao je Momirović.

Ministar je naveo da su kineske kompanije investirale 4,2 milijarde evra u privredu naše zemlje i tako imale ključnu ulogu u razvoju i modernizaciji infrastrukture, kao i u poboljšanju celokupne ekonomske situacije u Srbiji.

Dodao je da je još jedan u nizu projekata koji predstavlja simbol prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje industrijski park „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, koji će, kako je rekao, postati mesto gde se stvaraju nove ideje i nova partnerstva.

„Industrijski park Mihajlo Pupin ima ogroman potencijal da unapredi trgovinske odnose između naših zemalja. Srpske kompanije će imati priliku da se povežu sa kineskim tržištem, a kineske kompanije priliku da prošire svoje poslovanje u Srbiji i koriste našu povoljnu geografsku poziciju kao most između Evrope i Azije”, rekao je Momirović.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo navela je da je kineska firma „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC) jedno od prvih kineskih infrastrukturnih preduzeća koje je ušlo na srpsko tržište, podsećajući da je izgradnjom Pupinovog mosta započeta saradnja Kine i Srbije u oblasti infrastrukture.

„U međuvremenu se CRBC aktivno uključio u izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji kao što su deonice auto-puta Miloš Veliki, brze pruge Beograd-Budimpešta i projekta Čista Srbija. Ovo preduzeće doniralo je i sredstva i materijale za borbu protiv pandemije kao i za kulturne događaje, time je dalo svoj doprinos saradnji naše dve zemlje i učvrstilo naše prijateljstvo”, rekla je Čen Bo.

Dodala je da je projekat kinesko-srpski industrijski park dobra platforma za privlačenje kineskih investitora u Srbiju te da je od velikog značaja za ekonomski rast i kao i za buduću saradnju dve zemlje.

  • MAJA

    15.6.2023 #1 Author

    Samo nek se ulaze na obostranu korist

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...