indeks proizvođačkih cena pao najbrže od maja 2020. godine

Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu zbog pada potražnje

Svet

27.5.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu zbog pada potražnje Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu zbog pada potražnje
Profit kineskih industrijskih kompanija pao je u prva četiri meseca 2023. godine, pokazali su službeni podaci u subotu, dok su se kompanije nastavile da... Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu zbog pada potražnje

Profit kineskih industrijskih kompanija pao je u prva četiri meseca 2023. godine, pokazali su službeni podaci u subotu, dok su se kompanije nastavile da se bore sa pritiscima na marže i slabom potražnjom usled posustalog privrednog oporavka.

Dobit je pala 20,6 odsto u razdoblju od januara do aprila u odnosu na godinu ranije, u poređenju s padom od 21,4 odsto u prva tri meseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Samo u aprilu su industrijske kompanije zabeležile pad profita od 18,2 odsto na godišnjem niovu, prema NBS-u, koji samo povremeno daje mesečne podatke. Dobit je smanjena za 19,2 odsto u martu, prenosi SEEbiz.

Kineske kompanije bore se i sa slabom potražnjom kod kuće i sa smanjenom potražnjom na glavnim izvoznim tržištima zemlje. Proizvođačka deflacija produbila se u aprilu, pri čemu je indeks proizvođačkih cena (PPI) pao najbrže od maja 2020. godine.

Lenovo, najveći svetski proizvođač ličnih računara, saopštio je ove nedelje da su kvartalni prihod i profit opali u razdoblju od januara do marta te da je smanjio osam do devet odsto svoje radne snage kako bi smanjio troškove, dok globalna potražnja za računarima (PC) nastavlja da pada.

Proizvođači čelika i drugih industrijskih metala također su oštećeni. Cene čeličnih armaturnih cevi koje se koriste u građevinarstvu ove nedelje su dostigle najniži nivo u tri godine, a samo trećina fabrika u zemlji trenutno posluje pofitabilno, prema konsultantskoj kompaniji Mysteel.

„Još uvek se oseća određeni pritisak u maju zbog razlike između nabavnih i prodajnih cena, s padom cena čelika u mesecu zbog sporijeg oporavka potražnje od očekivanog“, rečeno je u interaktivnoj platformi za investitore 22. maja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...