Ogroman potencijal za plasman proizvoda na tržište Afrike

Kina u Africi ne želi naftu i gas, već eksploataciju bakra, zlata, litijuma

Analiza

26.5.2023 10:02 Autor: Ljiljana Begović 2

Kina u Africi ne želi naftu i gas, već eksploataciju bakra, zlata, litijuma Kina u Africi ne želi naftu i gas, već eksploataciju bakra, zlata, litijuma
U organizaciji Kineske medijske grupe i Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda održan je forum na temu tri vodeće inicijative koje je... Kina u Africi ne želi naftu i gas, već eksploataciju bakra, zlata, litijuma

U organizaciji Kineske medijske grupe i Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda održan je forum na temu tri vodeće inicijative koje je kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) nedavno pokrenuo, a to su – globalna razvojna, bezbednosna i civilizacijska inicijativa.

Forum je otvorila Vang Tingting, predstavnica Kineskog međunarodnog radija, koja je podsetila da se ove godine navršava 10 godina od kada je predsednik Si Đinping međunarodnim partnerima predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

“On je u martu 2013. godine u govoru održanom u Institutu za međunarodne odnose u Moskvi rekao da je stepen povezanosti i međuzavisnosti među državama znatno porastao, kao i da ljudi žive u istom globalnom selu i postepeno postaju zajednica sa zajedničkom budućnošću. Nakon toga je predložio i inicijativu „Pojas i put“, globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu i globalnu civilizacijsku inicijativu, koje su dale praktičan doprinos konceptu zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo. One su takođe ponudile kinesko rešenje za suočavanje sa promenama u svetu”, naglasila je Tingting.

Dr Danilo Babić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu osvrnuo se na mesto i ulogu Afrike u kineskim globalnim inicijativama. On je rekao da Kina želi pristup prirodnim resursima, ali ne primarno nafti i gasu kako se obično misli, već je fokus na eksploatisanju fosfata, bakra, kobalta, zlata, litijuma, čelika i granita.

“Kina investira u Afriku jer je prepoznala ogroman potencijal na ovom tržištu za plasiranje svojih proizvoda. To je u skladu sa naporima Kine da restruktuira sopstvenu ekonomiju i udalji se od radno intenzivnih industrija, posebno kako se troškovi proizvodnje u Kini povećavaju”, rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, Kina želi i politički legitimitet, što znači da vlada veruje da jačanje kinesko-afričkih odnosa pomaže u podizanju međunarodnog uticaja.

Image by wirestock on Freepik

“Sve afričke zemlje pružaju podršku očuvanju “jedne Kine”, što je i preduslov za kinesku pomoć i investicije. Kini takođe odgovara da neke afričke zemlje u njoj vide svoj ekonomski uzor. Ova zemlja želi konstruktivniju ulogu u obezbeđivanju mira u regionu, želeći da ublaži bezbednosne pretnje svojim ekonomskim interesima koje mogu biti ugroženi odnosima među afričkim zemljama”, istakao je Babić.

On je naglasio da je Afrika bitna u Inicijativi Pojas i put jer Kina želi da ulaže u luke duž obale od Adenskog zaliva, preko Sueckog kanala do Sredozemnog mora. Od 49 zemalja koje učestvuju u inicijativi 34 se nalaze duž obale Afrike.

“Kina koristi svoje projekte povezivanja izgradnjom železničkih i drumskih linija koje čine 20 odsto svih projekata u Africi. Ovo omogućava Kini da koristi pomorski put za transport sirovina. Važno je i napomenuti da Kina svoje investicije prilagođava lokalnom kontekstu, tako što gradi propratnu infrastrukturu koja prati velike projekte. Ova zemlja je već pokazala da je uspešna u realizaciji međunarodnih projekata u Africi, gde su unutrašnje prilike i regionalni odnosi nestabilni”, zaključio je dr Danilo Babić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Katarina Zakić, načelnica centra za Pojas i put, rekla je da vrlo često zaboravljamo na značaj kulture koja je bitna za funkcionisanje i razvoj, kako pojedinca tako i zajednice, pa i države.

“Ovih dana pišem o Africi. To su stotine milijarde dolara koje su investirane u afričke zemlje sa kineske strane. Kina je osim ekonomske pomoći uložila ogromna sredstva u sve institucije i oblasti života. Obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, IT industrija, sve te oblasti su se razvijale na osnovu kineskih ulaganja. Značaj kineske kulturne diplomatije i svih ovih inicijativa je da prepoznamo gde smo mi to različiti, ali da budemo u tome ujedinjeni. Da ne zameramo drugima što su drugačiji od nas. Kineska inicijativa je pokušaj da shvate druge”, rekla je Zakić.

 • MAXMAD

  27.5.2023 #1 Author

  Prljava tehnologija za explataciju ruda.

  Odgovori

 • REA

  28.5.2023 #2 Author

  Ni bogatije zemlje ni losijeg zivota

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...