U izgradnji industrijski klasteri

Ulaganjem u industriju Kina ostvaruje plan strateške dominacije

AnalizaSvetU fokusu

24.5.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ulaganjem u industriju Kina ostvaruje plan strateške dominacije Ulaganjem u industriju Kina ostvaruje plan strateške dominacije
Kina planira da izgradi napredne industrijske klastere u regionu Peking-Tjenđin-Hebej fokusirane na proizvode kao što su električna vozila i roboti, dok zemlja nastoji da... Ulaganjem u industriju Kina ostvaruje plan strateške dominacije

Kina planira da izgradi napredne industrijske klastere u regionu Peking-Tjenđin-Hebej fokusirane na proizvode kao što su električna vozila i roboti, dok zemlja nastoji da potvrdi svoju globalnu konkurentnost.

Kako tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama rastu, kineski lideri su se obavezali da će izgraditi moderan industrijski sistem i postići tehnološki napredak kako bi osvojili „stratešku inicijativu“.

Industrijski klasteri predstavljaju geografsku koncentraciju međusobno povezanih firmi, dobavljača i institucija u određenoj oblasti, koje imaju potencijal da utiču na konkurenciju povećanjem produktivnosti kompanija u klasterima, podsticanjem inovacija i stimulisanjem novih poslova u specifičnoj oblasti, pišu Novosti.

Tokom poslednje decenije, Kina je nastojala da integriše privrede gradova Pekinga i Tjenđina i okolne provincije Hebej, poznate kao Đing-Đin-Đi, što bi takođe moglo da smanji jaz u prihodima u regionu i da obuzda zagađenje.

“Suočeni sa novim situacijama, novim zadacima i novim zahtevima, zadatak promovisanja koordinisanog industrijskog razvoja u oblasti Peking-Tjenđin-Hebej je još hitniji”, saopštilo je kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija.

Foto: Unsplash.com

Razvoj regiona će se fokusirati na sektore kao što su integrisana kola i čipovi, oprema za napajanje i biofarmaceutska industrija.

Takođe će biti razvijene industrije novih električnih vozila, biomedicine, energije vodonika, robota, kao i istraživanja o veštačkoj inteligenciji, nauci o životu i vazduhoplovnoj tehnologiji.

U 2017. godini, predsednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) najavio je planove za izgradnju nove oblasti Sjongan kao deo državne kampanje za integraciju privrede regiona Đing-Đin-Đi i ublažavanje zagušenja i zagađenja u kineskoj prestonici.

Ranije ovog meseca, Si je, tokom posete visokog profila Sjonganu – oko 100 km jugozapadno od prestonice – obećao da će preseliti više državnih firmi i drugih institucija iz Pekinga u taj grad.

Peking je već preselio neke od svojih univerziteta, vladinih odeljenja i industrijskih firmi u Sjongan, koji ima zadatak da preuzme neke od „nekapitalnih“ funkcija Pekinga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...