Na kinesko-ruski forum pozvani biznismeni koji su na meti zapadnih sankcija

Ruski premijer u Šangaju

SvetVesti

23.5.2023 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ruski premijer u Šangaju Ruski premijer u Šangaju
Ruski premijer Mihail Mišustin boravi danas u Šangaju na ekonomskom forumu, u okviru dvodnevne posete tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Sijem... Ruski premijer u Šangaju

Ruski premijer Mihail Mišustin boravi danas u Šangaju na ekonomskom forumu, u okviru dvodnevne posete tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom. Mišustin je sinoć stigao u Šangaj, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dočekali su ga ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov, kao i kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.

Ruski premijer bi u Šangaju trebalo da prisustvuje rusko-kineskom poslovnom forumu i da poseti petrohemijski istraživački institut. Predviđeni su i razgovori sa predstavnicima ruskih poslovnih krugova u Kini, prenosi Beta.

Na kineski forum je pozvan niz ruskih biznismena koji su na meti zapadnih sankcija, posebno u ključnim sektorima čelika, rudarstva i đubriva, kao i potpredsednik vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak.

Kina je prošle godine postala najveći ruski kupac u energetskom sektoru, omogućivši Moskvi, pod zapadnim sankcijama povezanim sa ratom u Ukrajini, da ne doživi kolaps njenog izvoza gasa.

Mišustin će u sredu otputovati u Peking, gde će se sastati sa predsednikom Kine i premijerom Lijem Ćijangom, prenela je ruska agencija Tass.

Kina i Rusija su poslednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte. Njihovo strateško partnerstvo je postalo još jače od ruske invazije na Ukrajinu, a analitičari smatraju da Kina sada ima prednost u odnosima, s obzirom na izolaciju Rusije na međunarodnoj sceni.

Peking tvrdi da je neutralan u tom sukobu i nikada nije javno osudio invaziju. U februaru je kineska vlada objavila dokument kojim se poziva na „političko rešenje“ sukoba i poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, što podrazumeva i Ukrajinu.

Na samitu u martu u Moskvi, kineski predsednik Si je pozvao svog kolegu Vladimira Putina da dođe u Peking.

  • SHALIMAR

    27.5.2023 #1 Author

    Naravno,drze se zajedno i zato im ne mogu nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...