rast u svim oblastima sporiji od prognoziranog

Kineski ekonomski podaci razočarali

Svet

16.5.2023 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski ekonomski podaci razočarali Kineski ekonomski podaci razočarali
Kineski makroekonomski podaci za april uveliko nisu ispunili očekivanja, jer je ekonomija nastavila da pokazuje neujednačen put oporavka nakon strogih korona ograničenja. Industrijska proizvodnja... Kineski ekonomski podaci razočarali

Kineski makroekonomski podaci za april uveliko nisu ispunili očekivanja, jer je ekonomija nastavila da pokazuje neujednačen put oporavka nakon strogih korona ograničenja.

Industrijska proizvodnja u aprilu porasla je 5,6 odsto na godišnjem nivou, u poređenju s 10,9 odsto koliko su očekivali ekonomisti. Brojka je porasla 3,9 odsto u martu nakon tihog početka godine, prenosi Mina.

Maloprodaja je porasla 18,4 odsto, niže od predviđanja ekonomista od 21 odsto. Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su 4,7 odsto, u odnosu na očekivanja od 5,5 odsto.

“Kina je u fazi oporavka, u poređenju s prošlom godinom. Brojke su pozitivne kao što smo upravo videli, ali je veliko pitanje da li je oporavak dovoljno dobar za tržište i da ispuni očekivanja investitora”, rekla je Vini Vu (Winnie Wu), strateg za kapital BofA Securities China.

Ona smatra da je problem što to nije dovoljno da se ispune očekivanja ulagača. „Za oporavak prihoda, sigurnosti posla i poverenja trebaće vremena“, poručila je Vu.

Kineske akcije umanjile su većinu dobitaka zabeleženih ove godine. Caixin kineski indeks menadžera nabavke za opštu proizvodnju pao je na 49,5 u aprilu, označavajući prvo očitavanje ispod granice od 50 poena u poslednja tri meseca. Oznaka od 50 poena odvaja rast od kontrakcije. Proizvodni PMI Nacionalnog zavoda za statistiku takođe je pao na 49,2 u aprilu s martovskih 51,9.

Novi kineski podaci prate mešovitu sliku u putanji rasta zemlje, pri čemu usluge ostaju svetla tačka u ekonomiji uprkos padu fabričkih podataka u područje kontrakcije u aprilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...