BEZ MOGUĆNOSTI PUTOVANJA Za građane Srbije do polovine oktobra zatvorena većina zemalja EU

BiznisEUIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

30.9.2020 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

BEZ MOGUĆNOSTI PUTOVANJA Za građane Srbije do polovine oktobra zatvorena većina zemalja EU BEZ MOGUĆNOSTI PUTOVANJA Za građane Srbije do polovine oktobra zatvorena većina zemalja EU
Zemlje članice Evropske unije nisu menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja... BEZ MOGUĆNOSTI PUTOVANJA Za građane Srbije do polovine oktobra zatvorena većina zemalja EU

Zemlje članice Evropske unije nisu menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica na sastanku, održanom u sredu u Briselu, nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju Evropske unije.

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije na Zapadnom Balkanu i EU, ali i u svetu.

To znači da građanima Srbije do polovine oktobra neće biti omogućen ulazak u većinu zemalja EU, što je ranije nagovestio i ministar spoljnih poslova naše zemlje Ivica Dačić.

Iako to nije neka obavezujuća odluka, već samo preporuka i svaka zemlja odlučuje za sebe, ne verujem da će na nivou EU biti nekih promena„, kazao je Dačić u utorak za RTS.

U radnim telima Saveta EU pokrenuta je prethodnih dana diskusija o vraćanju Srbije na tzv. „zelenu listu“ za putovanja u Evropsku uniju zbog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji, koja kao referencu uzima 16 obolelih na 100 hiljada stanovnika.

Na toj listi i dalje se nalaze građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Foto: Printscreen youtube

I dok većina zemalja EU, u kojima raste broj obolelih od korone, uključujući i Grčku, Srbiju i dalje ne svrstava među bezbedne zemlje, neke od država članica su našim građanima otvorile granice. U Sloveniju je tako od 28. septembra moguće putovati bez karantina i PCR testa, kao i u Bugarsku, dok je za Hrvatsku neophodan ili negativan test ili samoizolacija.

Foto: Pixabay.com

Od ponedeljka je našim državljanima omogućen i ulazak u Tunis, bez posebnih zabrana, s obzirom da je Srbija uvršćena na narandžastu listu te zemlje, a odnedavno je svoju granicu za srpske građane otvorio i Kipar, uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, što je neophodno i za ulazak u Egipat.

Podsetimo, Srbija se 1. jula našla na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već sredinom jula.

  • pink princess

    30.9.2020 #1 Author

    Nije mi jasno zašto nam ne otvore granice kad imamo povoljnu epidemiološku situaciju???

    Odgovori

  • Ivan

    30.9.2020 #2 Author

    Šteta baš sam planirao da putujem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...