BIH I ALBANIJA NA ZAČELJU PO EKONOMSKOM BLAGOSTANJU Kupovna moć samo 32 odsto proseka EU

AnalizaEURegionU fokusuVesti

22.6.2020 09:41 Autor: Ljiljana Begović 0

BIH I ALBANIJA NA ZAČELJU PO EKONOMSKOM BLAGOSTANJU Kupovna moć samo 32 odsto proseka EU BIH I ALBANIJA NA ZAČELJU PO EKONOMSKOM BLAGOSTANJU Kupovna moć samo 32 odsto proseka EU
Indikatori koji mere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom začelju. Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da... BIH I ALBANIJA NA ZAČELJU PO EKONOMSKOM BLAGOSTANJU Kupovna moć samo 32 odsto proseka EU

Indikatori koji mere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom začelju.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da BDP po stanovniku za Bosnu i Hercegovinu, izražen u standardu kupovne moći, za 2019. iznosi 32 posto proseka EU. U odnosu na 2018. godinu standard u BiH približio se evropskom proseku za jedan postotni poen.

Od zemalja iz regiona, Slovenija prema istraživanju Eurostata ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 88 odsto proseka EU, sledi je Hrvatska sa 65 posto, Crna Gora sa 50 odsto proseka EU.

Foto: Pixabay.com

Za ovim zemljama zaostaje Srbija koja je na 41 odsto proseka EU i Severna Makedonija sa 38 odsto.

U 2019. BDP po glavi stanovnika izražen u paritetu kupovne moći u zemljama članicama EU kretao se između 53% proseka EU u Bugarskoj i 261 posto u Luksemburgu.

Prema Eurostatu, visok nivo blagostanja u Luksemburgu rezultat je delom i velikog udela stranih radnika u ukupnoj zaposlenosti.

Iako se BDP po stanovniku često koristi kao pokazatelj nivoa blagostanja u zemljama, on nije jedini takav indikator. Alternativni indikator blagostanja, koji bolje odražava stanje u domaćinstvima, je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku.

Ona je prema podacima Eurostata u 2019. godini za Bosnu i Hercegovinu iznosila 42 odsto proseka EU. Ovaj indikator je za Sloveniju 81 odsto proseka EU, za Hrvatsku 66 posto, Crnu Goru 60 odsto, Srbiju 49 odsto, a Severnu Makedoniju 43 odsto proseka EU.

Devet država članica EU zabeležilo je stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku iznad proseka EU u 2019. Najviši nivo zabeležen je u Luksemburgu, 35% iznad proseka EU, ispred Nemačke, koja beleži 23% iznad proseka EU.

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica veštačke valute koja eliminiše razlike u nivoima cena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...