nema političkog konsenzusa

BiH neće dobiti prvu ratu iz Plana rasta EU, jer nije usaglasila Reformsku agendu

RegionVesti

18.7.2024 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BiH neće dobiti prvu ratu iz Plana rasta EU, jer nije usaglasila Reformsku agendu BiH neće dobiti prvu ratu iz Plana rasta EU, jer nije usaglasila Reformsku agendu
Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan, jer nije usaglašena Reformska agenda, potvrdila je Delegacija... BiH neće dobiti prvu ratu iz Plana rasta EU, jer nije usaglasila Reformsku agendu

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan, jer nije usaglašena Reformska agenda, potvrdila je Delegacija EU u BiH.

Delegacija je navela da su vlasti BIH 16. jula obavestile Evropsku komisiju da nema političkog konsenzusa, te ne mogu finalizovati ranije dostavljen tekst nacrta celovite Reformske agende, kao neophodnog preduslova za učešće u Planu rasta za Zapadni Balkan, prenosi Beta.

Delegacija EU je prenela da je prethodno Evropska komisija pripremila ocenu nacrta Reformske agende BiH i dostavila svoje komentare vlastima u BiH, uz zahtev za određene revizije.

Predstavnici RS ne pristaju na određene stavke Reformske agende, koje se odnose na ukidanje entitetskog veta u zajedničkim institucijama BiH, uvođenje jedinstvenog kol centra za vanredne situacije, i na popunu Ustavnog suda BiH bez odlaska stranih sudija.

Delegacija EU kaže da prva tranša iz Plana rasta može biti isplaćena tek pošto Evropska komisija i BiH formalno usaglase Reformsku agendu.

„Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imaće svoje posledice. Za razliku od drugih partnera u regionu, BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja u vrednosti od sedam odsto, predviđenu za isplatu posle leta, čime se propušta značajna mogućnost ranog finansiranja“, navela je Delegacija EU u BiH.

Plan rasta, podržan novim finansijskim Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, vrednosti je do šest milijardi evra u bespovratnim sredstvima i zajmovima za ceo region.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.